Sisältöjulkaisija

Kehitä sovellus Kanta-palveluihin – pian omia hyvinvointitietojaan voi jakaa kännykästä lääkärille

Tiedote Kirjoitettu 30.11.2017 Kaikki tiedotteet

Omakanta-palvelun Omatietovarantoon voi jatkossa tallentaa omia hyvinvointitietojaan erilaisilla sovelluksilla. Esimerkiksi verenpaineen tai liikkumisen seurantatiedot voi tallentaa palveluun mobiilisovelluksella. Halutessaan tiedon voi tulevaisuudessa jakaa suoraan omalle lääkärilleen. STM julkistaa Slush-tapahtumassa sovellusten kehittäjille suunnittelukilpailun, jossa haetaan uudenlaisia Omatietovarantoa hyödyntäviä sovelluksia. Voittajille on luvassa rahapalkinto.

Omakannan Omatietovaranto on osa Kanta-palvelujen kokonaisuutta, joka tarjoaa kansallisia palveluja kansalaisille, sosiaali- ja terveydenhuollolle sekä apteekeille. Kela, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kehittävät ja ylläpitävät Kanta-palveluja.

Omatietovarannossa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tiedot säilyvät yhdessä paikassa kätevästi ja turvallisesti. Palvelu kannustaa seuraamaan omaa hyvinvointia. Lisäksi se mahdollistaa esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidon seurannan ajantasaisin tiedoin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle Omatietovaranto tarjoaa uuden työkalun, jolla voi seurata asiakkaan hyvinvointitietoja. Omatietovarantoon voi tallentaa perinteisesti paperilla vastaanotolle viedyt seurantatulokset, kuten verensokerin tai hengitystiheyden, sähköisesti ja ajantasaisena ilman asiakkaan käyntiä.

Sovellusten kehittäjillä mahdollisuus liittyä Omatietovarantoon

Sovellusten kehittäjät voivat nyt liittää oman sovelluksensa Omatietovarannon testiympäristöön. Sovellus voi esimerkiksi mahdollistaa tiedon tallentamisen suoraan mittalaitteesta. Liitettävien sovellusten on täytettävä muun muassa tietoturvavaatimukset. Omatietovaranto käyttää HL7 FHIR -standardia, joka tarjoaa uuden kansainvälisen tavan sote-tietosisältöjen kehitykseen pienillekin sovelluskehittäjille.

Omatietovarantoon liittyminen on ilmaista sovelluksen tekijöille. Omatietovarantoon liittyvät sovellukset saavat myös näkyvyyttä Kanta-palvelujen kautta. Omakanta-palvelussa käydään 1,3 miljoonaa kertaa kuukaudessa. Kanta-brändi on arvostettu ja tunnettu.

Omatietovarannon tieto on eri sovellusten käytettävissä. Kansalaisen tallentaman tiedon lisäksi tulevaisuudessa on mahdollista hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tallentamaa asiakastietoa, kun lainsäädäntö sen mahdollistaa.

Kela toteuttaa Omatietovarannon tallennusalustan ja ylläpitää sekä kehittää sitä. Vuoden 2018 alusta sovellustoimittajat voivat ilmoittautua hyväksyntätestaukseen, mutta jo nyt Omatietovaranto tarjoaa sovellusten kehittäjille kansallisen tietosisällön ja testiympäristöt. Kansalaiset voivat hyödyntää Omatietovarantoa sovellusten kautta, kun sovellus on hyväksytty Omatietovarantoon.

Ensimmäisiä Omatietovarantoa hyödyntäviä hyvinvointisovelluksia kehitetään kuntayhteistyössä ODA-hankkeessa ja yliopistosairaaloiden yhteisessä Virtuaalisairaala-hankkeessa.

Kilpailu sovellusten kehittäjille

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää 30.11. suunnittelukilpailun sovellusten kehittäjille. Kilpailussa haetaan kehittäjiä uudenlaisille terveys- ja hyvinvointisovelluksille, jotka parantavat ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluja ja edistävät hyvinvointia. Sovellusten on hyödynnettävä Omatietovarantoa. Kehittäjät voivat suunnitella sovelluksia eri tarkoituksiin: 1) itsehoito 2) opastettu omahoito 3) laite- ja ekosysteemiliitännät.

Kilpailuun liittyvä hankintailmoitus on julkaistu EU:n TED tietokannassa ja varsinainen kilpailukutsu julkaistaan sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla. Kilpailu on käynnissä 26.1.2018 asti. Voittajille on luvassa rahapalkinto.

Julkishallinto, start-upit ja sovellusten kehittäjät Slushin oheistapahtumassa

Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut startup-yrityksiä, sovellusten tekijöitä sekä terveys- ja hyvinvointipalvelujen tuottajia Slushin oheistapahtumaan. Tapahtuman tarkoituksena on muun muassa edistää suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan startup-yritysten menestymismahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla sekä kiihdyttää palvelutuottajien ja start-upien yhteistyötä. Tilaisuudessa STM, Kela ja THL kertovat lisää Omatietovarannosta ja vastaavat kehittäjien kysymyksiin.

Tavoitteena on, että tapahtuman innoittamana syntyisi uusia sähköisiä terveys- ja hyvinvointipalveluja. Yksi sote-uudistuksen tavoitteista on, että sähköiset palvelut parantavat ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluja ja edistävät hyvinvointia.

Tapahtumaa voi seurata livenä videolta 30.11. klo 11.30 alkaen osoitteessa: http://videonet.fi/stm/20171130/

Sosiaalisessa mediassa tapahtumasta keskustellaan tunnisteella #soteSlush

Lisätietoja

Omakannan Omatietovaranto