Sisältöjulkaisija

Kelan Kanta-palvelut julkaisee ensimmäiset avoimet lähdekoodit

Tiedote - Ammattilaiset Kirjoitettu 19.4.2017 Kaikki tiedotteet

Kela julkaisee Kanta CDA-APIn lähdekoodit Github-palveluun avoimena lähdekoodina. Kyse on ensimmäisestä avoimen lähdekoodin komponentista, jonka Kela julkaisee.

Kanta CDA-API on hyvin tekninen ohjelmisto, jonka toiminnallisuuksiin kuuluvat Kanta-palveluissa käytettävien CDA-asiakirjojen muodostaminen objektimallista, asiakirjojen lukeminen objektimalliin sekä tätä täydentävät toiminnallisuudet.

  • Ohjelmistoa on kehitetty osana Kanta-palvelujen toteuttaman Kelain-palvelun kehittämistyötä, Kelain- ja Omakanta-palveluiden kehittämisen yhteydessä. Toteutusta on testattu, ja koodi on katselmoitu, toteaa Kanta-palvelujen pääarkkitehti Konstantin Hyppönen.

Mihin ja millä ehdoilla lähdekoodi julkaistaan?

Kanta CDA-APIn lähdekoodi on julkaistu Github-palvelussa.

Lisenssinä on Apache License v 2.0, ja se mahdollistaa lähdekoodin hyödyntämisen myös kaupallisissa sovelluksissa (ei-tarttuva lisenssi). Koodi löytyy osoitteesta

https://github.com/TheFinnishSocialInsuranceInstitution/KantaCDA-API

Ketkä voivat hyötyä julkaistusta koodista?

Apteekki- ja potilastietojärjestelmien toimittajat voivat hyödyntää ohjelmistoa omissa toteutuksissaan, kun kehittävät Kanta-liityntöjä omiin järjestelmiinsä. Välillisesti myös järjestelmiä tilaavat toimijat voivat hyötyä julkaisusta, koska järjestelmien yhteentoimivuuteen on helpompi päästä.

Miksi koodi julkaistaan?

Myös Kelalle on hyötyä julkaisusta. Jos järjestelmien toteutuksessa käytetään Kelan julkaisemaa koodia, tämä voi helpottaa Kelan koordinoiman yhteistestauksen koordinointia, koska järjestelmien tuottamat asiakirjat ovat yhtenäisempiä. Lisäksi Kela voi saada parannusehdotuksia ja ilmoituksia mahdollisista virheistä, jotka voidaan hyödyntää järjestelmien kehittämisessä.

Julkaistaanko jatkossa lisää avointa lähdekoodia?

Tämä on mahdollista ja todennäköistä. Päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty. Tämän ensimmäisen julkaisun avulla hiotaan myös koodin julkaisutekniikkaa ja linkitetään se paremmin Kelan sisäisiin ohjelmistojen versionhallintajärjestelmiin. Seuraavien mahdollisten julkaisujen tekeminen pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi, ja tätä mahdollisuutta käytetään tarpeen mukaan.

Avoimen lähdekoodin julkaisu