Yhteenvetotietoa on jatkossa saatavilla
- rokotuksista
- laboratoriotutkimuksista
- diagnooseista
- toimenpiteistä
- riskitiedoista
- kuvantamistutkimuksista
- fysiologisista mittauksista.
Potilastietojärjestelmät voivat hakea näitä tietokokonaisuuksia ja muodostaa niistä käyttäjille havainnollisia potilasyhteenvetoja. Tietoja luovutetaan potilastietojärjestelmään, jos potilaalla on voimassa oleva Kanta-suostumus potilastietojensa luovuttamiseen. Kansalaiset näkevät omat yhteenvetotietonsa Omakanta-palvelussa.
Koosteiden muodostamisen edellytys
Potilastietojärjestelmän tuettava rakenteista kirjaamista
Määrittelyjen aikaisemmalla (2014) versiolla kirjatuista tiedoista voi olla kaikista aineistoista koosteina käytettävissä vain osa riskitiedoista, diagnooseista ja rokotteista.
Koostetiedot Omakannassa
Omakannan yhteenvetoihin koostetietoa kertyy kansalaisen tarkasteltavaksi vähitellen, kun terveydenhuollossa kirjataan ja tallennetaan tietoa Kanta-palveluihin valtakunnallisesti määriteltyjen sisältöjen ja rakenteiden mukaisesti. Kuitenkin, jos tietoja kirjataan vuoden 2014 määrittelyversiolla, ei kaikkia koosteita voida näyttää Omakannassa.
Koostetietojen hyödyt
Tiedon rakenteinen kirjaaminen ja keskeisistä terveystiedoista muodostettavat yhteenvetotiedot mahdollistavat Kanta-palvelujen paremman hyödyntämisen:
- Potilastiedon arkiston tietojen hakeminen ja jakaminen tehostuvat.
- Oleellinen tieto löytyy helposti.
- Hoitopäätökset voidaan perustaa ajantasaiseen tietoon.
- Potilasturvallisuus ja toiminnan tehokkuus kasvavat, kun päällekkäisten ja mahdollisesti tarpeettomien tutkimusten tai hoitotoimenpiteiden tekeminen vähenee.
- Kansalaisen on helpompi seurata omia terveystietojaan.
- Tietoa voidaan hyödyntää paremmin tiedon toisiokäytön ja tiedolla johtamisen tarpeisiin.