Sisältöjulkaisija

Kanta-palvelujen painopisteet vuodelle 2023 on vahvistettu

Tiedote - Ammattilaiset Kirjoitettu 8.12.2022 Kaikki tiedotteet

Kanta-palvelut laajenevat ja monipuolistuvat asiakkaiden tarpeiden ja lainsäädännön kehittymisen myötä. Vuonna 2023 Kanta-palvelujen kehittämisen ja käyttöönottojen painopisteissä korostuvat asiakastietolain toimeenpanon ja Kanta-lääkityslistan tehtävät. Kehittämisessä huomioidaan sote-uudistuksen tuomat tietotarpeet sekä tietosisältöjen hyödyntäminen toisiokäyttöön ja tietojohtamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kela ovat julkaisseet Kanta-palvelujen painopisteet vuodelle 2023. Kanta-palvelujen kehittäminen on osa laajempaa sote-alan digitalisaation ja tiedonhallinnan tiekarttaa.

Tietojen liikkuvuutta sote-alalla edistetään

Kanta-palveluissa edistetään voimassa olevan asiakastietolain toimeenpanon tehtäviä vuonna 2023 sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille suunnatuissa palveluissa sekä Omakanta-palvelussa.

Tietojen liikkuvuus sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen sisällä, mutta myös niiden välillä on yhä tärkeämpää hyvinvointialueiden aloittaessa toimintaansa. Tulevana vuonna edistetään sosiaalihuollon asiakastietojen hyödyntämistä Kanta-palvelujen avulla toimialan sisällä sekä lisäksi tietojen luovutusta sosiaali- ja terveydenhuollon välillä.

Luovutustenhallinnan kehitystoimenpiteillä asiakkaille mahdollistetaan aiempaa parempi omien sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisen käsittelyn hallinnointi. Lisäksi asiakkaille saatetaan Omakantaan vaiheittain näkyviin sosiaalipalvelujen asiakastiedot organisaatioiden käyttöönottojen edistymisen tahdissa.

Kanta-palvelut kehittävät sote-uudistuksen toimeenpanon seurannan kannalta tärkeitä perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn liittyviä uusia terveydenhuollon tietosisältöjä, joita ovat mm. ajanvaraustiedot, hoidon tarpeen arvio-asiakirja ja ostopalveluvaltuutus.

Lääkityslistan kehittäminen etenee

Kanta-lääkityslista helpottaa ajantasaisen lääkityksen seuraamista kansalaisten ja ammattilaisten näkökulmasta. Tulevaisuudessa valtakunnallisella lääkityslistalla näkyy jokainen henkilön käytössä oleva lääke ajantasaisin tiedoin. Lääkityslistan kehittämisen tavoitteena on edistää monia lääkkeen määrääjän ja apteekkien työtä helpottavia ominaisuuksia. Esimerkiksi lääkemääräykset automaattisesti yhteen liittävä lääkejatkumo mahdollistaa avohoidon lääkkeistä koostuvan lääkityslistan muodostamisen kunkin lääkkeen viimeisimmistä lääkemääräyksistä. Samalla jatkokehitetään lääkityslistan HL7 FIHR-rajapintoja tietojärjestelmätoimittajien uusia toteutuksia varten.

Lääkityksen tiedonhallintaa kehitetään kansallisten toimijoiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä. Käyttäjille lääkityslista tulee näkyväksi potilastietojärjestelmien ja apteekkijärjestelmien toteutettua näiden määrittelyiden mukaiset muutokset.

Omakantaa parannetaan käyttäjälähtöisesti

Omakantaan tulee kansalaisille mahdollisuus tallentaa omia hyvinvointitietojaan itselleen talteen. Toiminnallisuus on uusi ja se aloitetaan rajatulla tietosisällöllä: paino, verenpaine ja verensokeri. Tulevaisuudessa on suunnitteilla mahdollistaa näiden tietojen jakaminen myös sote-ammattilaisille.

Kanta-palvelujen hyödyntämistä pyritään edistämään uudistamalla Omakannan käyttöliittymää. Uudistus tehdään vaiheittain ja kansalaisten kanssa tiiviissä yhteistyössä. Kaikissa Omakannan kehittämistoimenpiteissä huomioidaan saavutettavuus ja käytettävyys.

Kanta-käyttöönottojen painotukset sote-organisaatioille 2023

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajien käyttöönotoissa on huomioitava asiakastietolain myötä tulleet muutokset ja siirtymäajat. Vuoden 2023 aikana terveydenhuollossa tulee ottaa käyttöön uusi Kanta-informointi ja luovutusluvaksi muuttunut suostumus. Lisäksi kaikkiin asiakas- ja potilastietoihin sekä työterveyshuoltoon kohdistuva kielto tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.1.2024.

Terveydenhuollon ostopalvelun valtuutuksen ja sosiaalihuollon rekisterinkäyttöoikeuden käyttöönoton avulla Kanta-palveluita on mahdollista hyödyntää ostopalvelutilanteissa. Toiminnallisuuden avulla ostopalveluissa muodostuvat potilas- ja asiakastiedot saadaan välitettyä järjestäjän ja tuottajan välillä sähköisesti ja tietoturvallisesti. Lisäksi ostopalvelun valtuutuksen käyttöönotto edistää tulevaa perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn seurannan kokonaisuutta.

Kanta-lääkityslistan 1. vaiheen käyttöönotto sisältää Lääketietokannan vuoden 2022 version ja rakenteisen annostuksen. Lääketietokannan vuoden 2022 versio on otettava käyttöön terveydenhuollossa 30.9.2023 mennessä. Muutoskokonaisuus pitää sisällään lakisääteisiä muutoksia biologisten lääkkeiden määräämiseen, jolla tavoitellaan muun muassa säästöjä kansallisiin lääkekustannuksiin. Rakenteinen annostus tulee ottaa käyttöön viimeistään vuonna 2025.

Hyvinvointialueilla ja hyvinvointialueille palveluja tuottavilla sosiaalihuollon palvelunantajien on otettava Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto käyttöön 1.9.2024 mennessä. Jotta lakisääteisen liittymisvelvoitteen täyttää, tulee käyttöönotettavan järjestelmän tukea muun muassa Kanta-informoinnin, sosiaalihuollon luovutusluvan ja rakenteisten asiakasasiakirjojen käyttöä.

Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden tulee edistää Potilastiedon arkiston käyttöönottoja, jos käytössä on sähköinen potilastietojärjestelmä.

Lisäksi vuonna 2023 toivotaan edelleen edistettäväksi keskeisten terveystietojen yhteenvetojen käyttöönottoja sekä huoltajan asiointia alaikäisen lapsen puolesta.

Kela ja THL tukevat ja ohjaavat sote-organisaatioita Kanta-palvelujen käyttöönotoissa muun muassa käyttöönoton tukitilaisuuksissa sekä kirjaamis-, toimintamalli- ja toimintatapakoulutuksissa.

Lisätietoja