Sisältöjulkaisija

Reseptin uusiminen käy sutjakasti Omakannassa

Tiedote - Kansalaiset Kirjoitettu 9.11.2017 Kaikki tiedotteet

Reseptien sähköinen uusiminen on yksi Omakannan suosituimmista toiminnoista. Päivittäin uusimispyyntöjä tehdään Omakannassa noin 6300.

Omakantaan kirjaudutaan tunnistautumalla sähköisesti. Tunnistautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla ja mobiilivarmenteella.

Jos lääkemääräyksiä on useampia, Omakannassa voi tarkastella esimerkiksi reseptejä, jotka ovat menossa vanhaksi tai joista on vireillä uusimispyyntö.

Pääsääntöisesti reseptit ovat voimassa kaksi vuotta. “Joissain resepteissä voimassaoloaika on lyhyempi, esimerkiksi vuosi. Yleisesti sellaiset reseptit, jotka ovat menossa kahden kuukauden sisällä vanhaksi, näkyvät Omakannan reseptilistauksessa punaisina”, sähköisistä lääkemääräyksistä vastaava Kanta-palvelujen asiakkuusvastaava Sini Palo kertoo.

Reseptin uusimispyyntö tehdään valitsemalla uusittava resepti. Tämän jälkeen valitaan, minne reseptinuusimispyyntö lähetetään.

Sellaisia reseptejä ei voida uusia Omakannan kautta, jotka eivät tule uusittavien listalle.

“Omakanta ehdottaa uusimispyynnön vastaanottajaksi kaikkia niitä yksiköitä, jotka ovat joskus määränneet henkilölle jonkin reseptin. Jos uusimispyynnön lähettää sellaiselle taholle, jonka kanssa hoitosuhdetta ei vielä ole, saattaa olla, että reseptiä ei uusita.

“Tokihan on niinkin, että joskus myös hoitava taho haluaa, että vastaanotolla näyttäydytään reseptien uusimisten välillä.”

Jos reseptin uusimispyyntö hylätään, sitä ei voida uusia enää Omakannan kautta, vaan hoitavaan tahoon on otettava yhteyttä esimerkiksi puhelimitse.

Omakanta kysyy reseptin uusijalta myös matkapuhelinnumeroa. Yhteysnumero kannattaa antaa, Palo vinkkaa. Tätä kautta reseptin uusija saa tekstiviestillä tiedon, kun lääkemääräys on uusittu.

“Numero kannattaa kirjoittaa luonnollisesti oikein. Mutta vaikka kävisi niin, että tekstiviesti lähtee kirjoitusvirheen vuoksi väärään numeroon, mitään kriittistä tietoa ei tätä kautta pääse vääriin käsiin.”

Numeron lisäksi olisi hyvä antaa uusimispyynnön yhteydessä suostumus siihen, että lääkäri saa katsoa myös muita reseptitietoja Reseptikeskuksesta uusimispyynnön käsittelyä varten. Eli ruksitaan kyseinen kohta uusimispyyntöä tehdessä.

Palo lisää, että myös reseptien uusinta-ajankohdan suhteen kannattaa olla tarkkana.

“Jos vanhassa reseptissä on lääkettä jäljellä ja se uusitaan, vanhalla reseptillä ei saa enää lääkettä.”

Reseptin uusimispyyntö tulee käsitellä lain mukaan kahdeksan vuorokauden kuluessa siitä, kun pyyntö on tullut terveydenhuoltoon.

“Vastausaika riippuu hoitavan tahon toimintamallista. Omalla kohdalla vastaus on tullut yleensä parissa päivässä”, Palo kertoo.

Lisätietoja

Reseptin uusimispyynnön lähettäminen Omakannassa