Innehållspublicerare

Den riksomfattande medicineringslistan går framåt – strukturerad dosering införs 2022

Meddelande - Medborgare Skrivet 11.6.2021 Alla meddelanden

I och med att strukturerad dosering införs i den första fasen av den riksomfattande medicineringslistan kommer det att finnas en uppdaterad receptförteckning i Kanta. Medicineringslistan är till nytta för läkemedelsanvändaren, den professionella vårdpersonalen som deltar i läkemedelsbehandlingen och för tillhandahållarna av hälso- och sjukvårdstjänster.

Den riksomfattande medicineringslistan ger en bättre överblick över medicineringen, minskar överlappande arbete samt ökar medicineringssäkerheten och främjar en ändamålsenlig läkemedelsbehandling. 

Införandena av den första fasen av den riksomfattande medicineringslistan börjar 15.3.2022. I den första fasen införs strukturerad dosering. Dessutom utvidgas informationsinnehållet i läkemedelsdatabasen. I den andra fasen börjar en uppdaterad medicineringslista inom den öppna vården sparas i Kanta. 

Medicineringslistan är en del av en helhet vars syfte är att förbättra hanteringen av information som gäller läkemedelsbehandling. 

Strukturerad dosering förbättrar medicineringssäkerheten

Efter att strukturerad dosering införts kan information överföras direkt från Receptcentret till patientdatasystemet, bara deras implementeringar av strukturerad dosering är kompatibla. Tack vare den här ändringen kan systemen använda Receptcentret på ett smidigare sätt, och det blir lättare att underhålla patientens receptförteckning.

– Tack vare strukturerad dosering kan doseringsanvisningarna för ett läkemedel vid behov öppnas i skriven form. Det underlättar apotekens arbete och förbättrar patientsäkerheten, säger Harri Nurmi, som är sakkunnig på Kanta-tjänsterna.

Utvidgningen av innehållet i Läkemedelsdatabasen är till nytta för social- och hälsovårdspersonalen och för apoteken

Vid utvidgningen av Läkemedelsdatabasens innehåll införs uppgifter om eventuella biosimilarer. 

– Syftet med ändringen är att öka användningen av biosimilarer, vilket medför besparingar i läkemedelskostnaderna, säger Nurmi.

Den särskilda utredning som görs i samband med vissa läkemedel som är begränsat ersättningsgilla blir likaså strukturerad. I dagens läge skriver läkaren en särskild utredning som formbunden text. Den särskilda utredningen används i samband med vissa läkemedel som är begränsat ersättningsgilla. FPA anger för vilka läkemedel en sådan utredning ska göras. 

I fortsättningen föreslår patientdatasystemet direkt när en särskild utredning behövs. I användargränssnittet visas de medicinska förutsättningar som är relaterade till utredningen. Läkaren bekräftar att förutsättningarna uppfylls genom att välja den rätta särskilda utredningen. 

– Tack vare den här förändringen behöver läkarna lägga mindre arbetstid på att göra särskilda utredningar. Dessutom minskar apotekens kontakter till hälso- och sjukvården, till exempel i situationer där den särskilda utredningen har antecknats felaktigt eller saknas, säger Nurmi.

Kom med och utveckla den riksomfattande medicineringslistan

Kanta-tjänsterna utvecklar den riksomfattande medicineringslistan i workshoppar tillsammans med användarna och den professionella vårdpersonalen som använder medicineringslistan.

Mer information om tidsschemat för workshopparna och hur man anmäler sig till dem finns på kanta.fi. 

Läs mer

Mer information

  • Harri Nurmi, sakkunnig, Recepttjänsten
  • fornamn.efternamn@kela.fi
  • kanta@kanta.fi