Siiri i skolhälsovården

Nuori tyttö vastaanotolla

Siiri i skolhälsovården

16-åriga Siiri besöker skolhälsovården för prevention och astma.

Siiri som går på nionde klassen och är 16 år har sällskapat med Leo som går på en parallellklass. Siiri besöker skolhälsovårdarens mottagning för att prata om prevention. 

Hälsovårdaren bedömer att Siiri själv kan besluta om sin prevention. Då kan Siiri välja om uppgifterna om besöket som gällde prevention kan ses av hennes föräldrar i MittKanta. Efter att ha funderat på saken önskar Siiri att uppgifterna om besöket inte visas för föräldrarna.

Siiri lider av astma för vilken hon har mediciner. Trots detta får hon ett astmaanfall på skolans motionstimme. På grund av anfallet går Siiri till läkarmottagningen inom skolhälsovården och situationen lugnar ner sig. Läkaren bedömer att Siiri även i detta fall är kapabel att själv fatta beslut om vården. 

Siiri kan alltså bestämma, om uppgifterna visas för vårdnadshavarna i MittKanta. Eftersom föräldrarna alltid har varit med på kontrollbesöken som gäller vården av astma beslutar Siiri att också hennes föräldrar kan se uppgifterna om besöket och de recept på astmaläkemedel som läkaren förnyat. 

Sidan har uppdaterats 8.3.2023