Sisältöjulkaisija

Väitös: Apteekin asiakkaat tyytyväisiä sähköiseen reseptiin

Tiedote Kirjoitettu 30.8.2019 Kaikki tiedotteet

Proviisori Elina Lämsän sähköisen reseptin käyttöönottoa käsittelevä väitöskirja tarkastetaan tänään 30.8. Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimus osoittaa, että sähköinen resepti on asiakkaiden näkökulmasta onnistunut uudistus.

Lämsä selvitti asiakkaiden kokemuksia syksyllä 2015 toteutetulla kyselyllä, johon vastasi 1288 apteekin asiakasta eri puolilta Suomea. Vastaajien mielestä sähköinen resepti on ollut positiivinen uudistus: 96 prosenttia heistä kertoi olevansa tyytyväisiä sähköiseen reseptiin kokonaisuutena. Vain joka kymmenennellä vastaajalla oli ollut ongelmia ostaessaan lääkkeitä sähköisellä reseptillä. 

Sähköisestä reseptistä annetun lain mukaan potilasta on informoitava palvelusta ja siihen liittyvistä potilaan oikeuksista ennen ensimmäisen reseptin laatimista. Yleisimmin vastaajat olivat saaneet tietoa siitä, miten sähköistä reseptiä käytetään, mitkä ovat sen hyödyt asiakkaalle sekä miten reseptitiedot voi tarkistaa tietokoneella. Lisää tietoa kaivattiin lähinnä sähköisen reseptin tietosuojasta ja tietoturvasta.

Omakanta on selkeä ja helppokäyttöinen

Omakanta-verkkopalvelu oli tuttu 62 prosentille vastanneista ja 78 prosenttia heistä oli katsonut reseptejään palvelussa. Omakantaa pidettiin selkeänä ja helppokäyttöisenä, ja se antoi ajantasaisen kokonaiskuvan määrätyistä resepteistä. 

– Yllättävää oli, että lähes 40 prosenttia vastanneista ei tuntenut Omakantaa. Kyselyn jälkeen palvelun tunnettuus on todennäköisesti lisääntynyt, mutta jatkossakaan kaikki eivät halua tai pysty sähköisiä palveluita käyttämään, kertoo Elina Lämsä Itä-Suomen yliopiston väitöstiedotteessa (uef.fi). 

Omakannan käyttäjämäärä onkin kolminkertaistunut Lämsän vuonna 2015 suorittaman kyselyn jälkeen. Vuoden 2015 loppuun mennessä Omakantaan oli kirjautunut noin miljoona eri henkilöä, kun taas kolmen miljoonan eri käyttäjän raja ylitettiin heinäkuun 2019 lopulla.

– Terveydenhuollon ammattilaisten on huolehdittava, että myös sähköisiä palveluita käyttämättömät potilaat saavat tasavertaisesti ajantasaisen tiedon resepteistä ja muista terveystiedostaan, lisää Lämsä.

Sähköinen lääkemääräys on ollut Suomessa pakollinen vuoden 2017 alusta alkaen.

Lämsän väitöstutkimus tehtiin Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella. Se on osa laajempaa Kelan rahoittamaa, sähköisen reseptin käyttöönoton vaikutuksia Suomessa selvittävää tutkimusprojektia.

Lisätietoja