Esimerkkitapaukset

Esimerkkitapaukset

Esimerkkejä nuorista asioimassa terveydenhuollossa ja Omakannassa.

Siiri kouluterveydenhuollossa

Yhdeksännellä luokalla oleva 16-vuotias Siiri on seurustellut puoli vuotta rinnakkaisluokalla olevan Leon kanssa. Siiri käy kouluterveydenhoitajan vastaanotolla keskustelemassa ehkäisyasioista. 

Terveydenhoitaja arvioi, että Siiri kykenee itse päättämään ehkäisystään. Tällöin Siiri voi valita, näkyvätkö ehkäisykäyntiä koskevat tiedot hänen vanhemmilleen Omakannassa. Pohdittuaan asiaa

Siiri toivoo, että käynnin tiedot eivät näy vanhemmille.Siiri sairastaa astmaa, johon hänellä on lääkkeet. Tästä huolimatta hän saa astmakohtauksen koulun liikuntatunnilla. Siiri käy kohtauksen vuoksi kouluterveydenhuollossa lääkärin vastaanotolla ja tilanne saadaan rauhoitettua. Lääkäri arvioi, että Siiri on tässäkin tapauksessa kykenevä itse päättämään hoidosta. 

Siiri voi siis päättää, näkyvätkö tiedot huoltajille Omakannassa. Koska vanhemmat ovat aina olleet mukana astman hoitoon liittyvillä kontrollikäynneillä Siiri päättää, että myös hänen vanhempansa voivat nähdä käynnin tiedot ja lääkärin uusimat astmalääkereseptit. 

Oton oikomishoito

10-vuotias Otto asuu tätinsä kanssa, joka on hänen huoltajansa. Otolle aloitetaan hampaiden oikomishoito, jonka suunnitellaan kestävän useiden vuosien ajan. Otto menee ensimmäiselle oikomishoitokäynnille yksin koulupäivän aikana läheiseen hammashoitolaan. 

Hammaslääkäri arvioi, että Oton huoltajan on tiedettävä hoitosuunnitelmasta ja että Otto ei voi päättää pitkäaikaisesta hoidostaan yksin. Tämän vuoksi hammashoitolasta soitetaan tädille ja kerrotaan tehdystä hoitosuunnitelmasta. Lisäksi Oton oikomishoitoa koskevat tiedot tulevat näkyviin hänen huoltajansa Omakantaan.

Kallen ja Linnean rokotukset

Kaikki viides- ja kuudesluokkalaiset kutsutaan Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotukseen. Viidesluokkalaiset Kalle ja hänen serkkunsa Linnea asuvat eri paikkakunnilla. Molemmat ovat saaneet rokotuksen kouluterveydenhuollossa viidennen luokan terveystarkastuksessa, jossa vanhempi on ollut mukana. Kuitenkin vain Kallen vanhemmat näkevät rokotustiedon Omakannassa. 

Uusi käytäntö, jossa huoltajalla on mahdollisuus nähdä lapsen tietoja Omakannassa, tulee käyttöön vaiheittain eri paikkakunnilla ja hoitopaikoissa. Siksi Linnean rokotustiedot eivät näy hänen vanhemmilleen Omakannassa. Kallelle ja Linnealle itselleen tieto rokotuksesta näkyy Omakannassa.

Sivua päivitetty 1.10.2020