Sisältöjulkaisija

null Sähköinen B-lausunto nopeuttaa ja helpottaa toimintaa terveydenhuollossa

Sähköinen B-lausunto nopeuttaa ja helpottaa toimintaa terveydenhuollossa

Blogi - Ammattilaiset Kirjoitettu 10.12.2020 Kaikki blogit

Kelalla on ollut kohta nelisen vuotta valmius ottaa vastaan B-lääkärinlausuntoja sähköisesti. Myös monet lääkärit siirtyvät mielellään digiaikaan.

‒ En vaihtaisi. Se on huipputuote, kiteyttää apulaisylilääkäri Rauno Saurio ja viittaa sähköiseen B-lausuntoon, joka on ollut tamperelaisen työterveys- ja lääkärikeskus Pirten käytössä vasta hetkisen. 

Muutama Pirten lääkäri ryhtyi lokakuussa kokeilemaan B-lausunnon laatimista sähköisesti. Kokeilujakson jälkeen marraskuun lopussa loput noin 40‒50 työterveyslääkäriä ja sairaanhoidon lääkäriä otti toiminnon käyttöönsä. Soraääniä ei ole kuulunut. 

Kaksi terveydenhuollon ammattilaista katsoo tietokonetta

B-lausunnolla haetaan työkykyyn liittyviä etuuksia, kuten sairauspäivärahaa, kuntoutusta ja oikeutta erityiskorvaukseen lääkkeistä. Lääkärinlausunnon perusteella haettavat etuudet ovat tärkeitä potilaan toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta. 

Suosio on kasvamassa 

Kelan vastaava asiantuntijalääkäri Johanna Repo Vakuutuslääketieteellisestä keskuksesta toteaa, että digilausunnoissa on vielä taivalta edessä. Kelaan tulee puoli miljoonaa B-lausuntoa vuodessa – valtaosa edelleen paperisina asiakirjoina postin kautta tai asiakkaan itsensä toimittamana Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. 

Lääkärit voivat ottaa sähköisen B-lausunnon käyttöönsä heti, kun se on saatavilla potilastietojärjestelmästä. Potilastietojärjestelmien toimittajat ottavat sen käyttöön oman käyttöönottoaikataulunsa mukaisesti. Tietojärjestelmään on rakennettava lausunnon mahdollistava tekninen ominaisuus, ja järjestelmäntoimittaja osaltaan vastaa siitä, että prosessi onnistuu. 

Alkuvaiheessa käyttö oli vähäistä: esimerkiksi vuonna 2019 Kelaan toimitettiin vain 106 sähköistä B-lausuntoa. Suosio on kuitenkin pikkuhiljaa kasvamassa. Kela toivookin, että lausunto otetaan yhä laajemmin käyttöön. 

‒ Tammikuu 2020 oli jo parempi, ja lausuntoja välitettiin saman verran kuin koko edellisvuotena. Nyt käyttö on lähtenyt nousuun: elokuuhun mennessä Kelaan on toimitettu 1 740 sähköistä B-lausuntoa. 

Revon mukaan siirtymäaikaa sähköisiin B-lausuntoihin ei ole määritelty, mikä voi hidastuttaa lääkärien digilausunnon käyttöönottoa. 

Terveydenhuollon ammattilaisella on velvoite tallentaa asiakkaan tiedot potilastiedon arkistoon. Niitä voi asiakkaan suostumuksella välittää toiselle terveydenhuollon toimijalle. Myös sähköisen B-lausunnon toimittamiseen Kelaan tarvitaan potilaan suostumus. 

Kela.fi-sivuilla tietoa lääkäreille 

B-lausuntolomaketta on uudistettu ja siihen on tuotu lisäominaisuuksia. Lausunnon tarkoitus ohjaa täyttämistä ja tarkennetut lisäkysymykset sekä vinkit auttavat eteenpäin. 

‒ Lomake auttaa hoitavaa lääkäriä jäsentämään potilaan tilannetta. Kelan sivuilta löytyy myös etuuskohtaisesti tietoa lausunnon täyttämiseen ja opastava video, toteaa Repo. 

Lomake auttaa hoitavaa lääkäriä jäsentämään potilaan tilannetta. Kelan sivuilta löytyy myös etuuskohtaisesti tietoa lausunnon täyttämiseen ja opastava video.

Lomakkeessa on pakollisia kohtia, jotka pitää täyttää ennen kuin pääsee eteenpäin.  

‒ Kun on kirjoittanut koko lausunnon, olisi hyvä, jos voisi vielä palata tiettyyn osioon tarkastamaan tekstiä, Saurio toteaa. 

Kerralla kuntoon ja perille 

Saurio on reippaan kuukauden aikana ehtinyt tehdä jo toistakymmentä lausuntoa. Hän ei halua palata entiseen. 

‒ Paperilausunnon tulostaminen ja lähettäminen kakkospostissa voi kestää toista viikkoa, sitten Kelan päässä se vielä skannataan, ennen kuin sitä päästään tarkastelemaan. Sähköisen B-lausunnon Kela saa saman tien. 

Revon mukaan digitaalisuus helpottaa työtä ja nopeuttaa lausunnon välittämistä. Sisältökin vastaa paremmin toiminnan tarpeita. Tulostamisen ja postittelun poisjäänti on myös ekologista. 

‒ Sähköinen lausuntolomake on jo nyt erinomainen, mutta olisi tylsää, jos ei olisi kehitettävää. Hyvää on sekin, että on saanut miettiä asioita uudella tavalla, kiittelee Saurio. 

Sähköinen lääkärinlausunto B (youtube.com).

Ohjeita B-lausunnon täyttämiseen: