Lääkkeet ja reseptit mukaan ulkomaille

Lääkkeet ja reseptit mukaan ulkomaille

Ota reseptisi mukaan matkalle. Niillä voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi.

Ota matkalle mukaan jokin seuraavista:

  • lääkärin tulostama potilasohje. Siinä on lueteltu kaikki sinulle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.
  • apteekista tai lääkkeen määrääjältä saatava allekirjoitettu englanninkielinen yhteenvetotuloste eli Jäljennös resepteistä. Jäljennöksen voi tulostaa sellaisista lääkkeistä, joita on ostettu apteekista.
  • suomenkielinen yhteenveto resepteistä, jonka voit pyytää apteekista tai terveydenhuollosta tai tulostaa itse Omakannasta (valitse "Tulosta yhteenveto"). Palveluun kirjaudutaan joko sähköisellä henkilökortilla, pankkitunnisteilla tai mobiilivarmenteen avulla.

Voit pyytää lääkäriltä lisäksi myös selvityksen lääkityksestä ja sen perusteista, sairautesi diagnoositietoja tai hoitokertomuksia. Joskus asiakirjojen käännättäminen englanniksi tai kohdevaltion kielelle voi olla järkevää.

Matkustaessasi ulkomaille kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin. Henkilökohtaisten lääkkeiden maahantuontikäytännöt ja mukana kuljetettavat sallitut lääkeaineet riippuvat kohdemaasta. Tarkempia tietoja saat kysymällä suoraan esim. kohdemaan tullin verkkosivuilta tai kohdemaan suurlähetystöstä.

Huumaavien ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden vienti ulkomaille

Matkustaessasi Schengen*-maihin, sinulla tulee olla Schengen-todistus, jos kuljetat mukanasi tiettyjä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä. Esitä apteekissa matkalle mukaan otettavat lääkkeet, niin apteekki neuvoo, tarvitaanko niiden osalta Schengen-todistusta. Todistus on voimassa 30 vuorokautta matkan alkamispäivästä. Schengen-todistus on Schengen-maissa käytettävä virallinen dokumentti, jolla alueella liikkuva yksityishenkilö voi osoittaa esim. viranomaiselle, että hänellä on oikeus pitää hallussaan ko. lääkkeitä.

Todistusta varten apteekissa tarvitaan

  • lääkettä koskeva resepti
  • matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Passin numero merkitään todistukseen. Jos henkilö matkustaa Pohjoismaissa, eikä hänellä ole passia, todistukseen merkitään henkilötunnus.

Todistus voidaan antaa kun

  • lääke toimitetaan apteekista
  • jälkikäteen siitä apteekista, josta lääke on toimitettu.

*Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro

Lääkkeen ostaminen ulkomailla

Jos aiot ostaa lääkkeitä ulkomailla, lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa sinulle reseptin, nimeltään Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Potilasohjeen sijasta lääkkeen määrääjä tulostaa englanninkielisen lääkemääräyksen, jota käytetään paperisen reseptin tapaan.  Sillä ei voi ostaa lääkkeitä Suomesta eikä sitä voi itse tulostaa Omakannasta.

Seuraavista lääkkeistä ei voi kirjoittaa Lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten

  • huumausaineita sisältävät tai alkuperäisen lääkemääräyksen vaativat PKV-lääkkeet
  • apteekissa valmistettavat lääkkeet.


EU-maiden on tunnustettava toisissa jäsenmaissa annetut reseptit. Apteekki voi kieltäytyä toimittamasta toisessa jäsenmaassa annettua reseptiä, jos se epäilee reseptin aitoutta tai asianmukaisuutta. Apteekki toimittaa lääkkeet oman maan lainsäädäntönsä mukaisesti.

Lue lisää

Sivua päivitetty 08.06.2018