Sisältöjulkaisija

null Omakanta helpottaa asiointia myös koronan aikana – tarkista, että terveydenhuollolla on oikeus tietojesi käyttöön

Omakanta helpottaa asiointia myös koronan aikana – tarkista, että terveydenhuollolla on oikeus tietojesi käyttöön

Koronavirus - Kansalaiset Kirjoitettu 30.03.2020 Kaikki tiedotteet

Omakanta toimii etänä ja mobiilisti myös pandemian aikana. Viimeistään nyt kannattaa antaa Omakannassa suostumus siihen, että terveydenhuollon yksiköt näkevät myös muiden yksiköiden kirjaamat terveystietosi.

Jos joudun sairaalaan, näkeekö hoitohenkilökunta kaikki terveystietoni?

Jos saat koronavirustartunnan, on mahdollista, että joudut hakeutumaan hoitoon eri terveydenhuollon yksikköön, kuin missä tavallisesti asioit. Tällöin on tärkeää, että hoitohenkilökunnalla on käytössään sinusta kirjatut terveystiedot. 

Omakannassa voit antaa suostumuksen siihen, että terveydenhuollon yksiköt näkevät myös muiden yksiköiden kirjaamat terveystietosi. Käy siis viimeistään nyt antamassa suostumuksesi Omakannassa. Tietoja saa katsella vain työtehtävien mukaisten käyttöoikeuksien ja hoitosuhteen perusteella. 

Miten voin antaa suostumuksen tietojeni käyttöön terveydenhuollossa?

  • Kirjaudu Omakantaan ja mene kohtaan Suostumus ja kiellot. 

  • Lue ja kuittaa kohta Informaatio potilastietojen käytöstä.

  • Klikkaa sen jälkeen auki kohta Suostumus potilastietojen luovutukseen, jossa voit antaa suostumuksen potilastietojen luovutuksiin hoitoa varten.

 
Miten voin hyödyntää Omakantaa muuten?  

Omakannassa voit käydä katsomassa terveystietosi ja laboratoriotutkimusten tulokset. Jos sinulla on reseptejä, jotka kaipaavat uusimista juuri nyt, voit pyytää niiden uusimista Omakannan kautta. Näin vältät turhaa asiointia terveydenhuollossa. Samalla vähennät ammattilaisten työkuormaa pandemiatilanteessa.

Käytän normaalisti yksityistä terveydenhuoltoa. Missä uusin reseptini?

Reseptien uusiminen on helpointa samassa lääkärikeskuksessa, josta olet ne hakenut. Myös monilla yksityisillä lääkärikeskuksilla on käytössään digitaalisia etäpalveluja. Näin vähennät julkisen sektorin työkuormaa pandemiatilanteessa.

Miten voin asioida apteekissa yli 70-vuotiaan puolesta?

Suomen hallituksen ohjeen mukaan yli 70-vuotiaiden pitää välttää liikkumista kodin ulkopuolella koronavirustartuntariskin vuoksi. Vaikka Omakannassa ei voi vielä asioida toisen henkilön puolesta, lääkkeiden ostaminen apteekista toisen henkilön puolesta on mahdollista.

Tällä hetkellä läheisen kannattaa hoitaa yli 70-vuotiaan apteekkiasiat. Kun haet toisen henkilön reseptilääkkeet, sinulla pitää olla mukana hänen Kela-korttinsa tai reseptin potilasohje. Jos käytät asioinnissa toisen henkilön Kela-korttia, sinun pitää tietää noudettavan lääkkeen tiedot. Suomi.fi-palvelussa voi myös valtuuttaa toisen asioimaan puolestaan apteekissa.

Lisätietoja:

Lue lisää Omakannasta

Reseptin uusiminen Omakannassa

Apteekkiasiointi koronaviruspandemian aikana

Lisätietoja kansalaiselle:

asiakaspalvelu@kanta.fi