Potilastietojen yhteenveto ulkomaille

Potilastietojen yhteenveto ulkomaille

Tietojasi voidaan hyödyntää muiden Euroopan maiden terveydenhuollossa, jos annat siihen suostumuksen OmaKannassa. Jos esimerkiksi sairastut matkustaessasi, voidaan sinua hoitavalle terveydenhuollon ammattilaiselle välittää tarvittaessa Suomesta yhteenveto terveystiedoistasi.

Jotta voit saada mahdollisimman laadukasta hoitoa myös ulkomailla, on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaisella on käytössään ajantasaiset tiedot terveydentilastasi. Voit antaa OmaKannassa suostumuksen siihen, että potilastietojasi voidaan hyödyntää hoitosi yhteydessä myös muissa Euroopan maissa. Muiden EU-maiden terveydenhuollossa toimivilla ammattilaisilla ei kuitenkaan ole suoraa pääsyä tietoihisi, vaan he näkevät yhteenvedon tärkeimmistä potilastiedoistasi.

Suomessa kirjattuja potilastietoja voidaan tällä hetkellä välittää vain Viron terveydenhuoltoon, mutta käytäntö laajenee uusiin maihin jo vuoden 2024 aikana. Viron terveydenhuollossa asioivat voivat tiedustella hoitavalta taholta, pystyykö se hakemaan potilastietoja Suomesta.

Potilastietojen yhteenvetoon on koottu tärkeimmät terveystietosi

Terveystietosi välitetään muiden EU-maiden terveydenhuoltoon potilastietojen yhteenvedolla, joka on kooste tärkeimmistä terveystiedoistasi. Terveydenhuollon ammattilainen näkee yhteenvedosta rajatusti potilastietoja, joita sinusta on aiemmin kirjattu terveydenhuollossa Suomessa ja tallennettu Kanta-palveluihin. Yhteenvedossa näkyvät esimerkiksi reseptit, allergiat, diagnoosit ja toimenpiteet.

Potilastietojen yhteenvedossa näkyvät myös sellaiset potilas- ja reseptitiedot, joiden luovuttamisen olet kieltänyt Suomessa esimerkiksi eri hyvinvointialueiden välillä. Terveydenhuollon ammattilaiset Suomessa eivät pysty hakemaan Kanta-palveluista yhteenvetoa potilastiedoistasi.

Jos alaikäinen on kieltänyt joidenkin potilastietojensa luovuttamisen huoltajalleen, eivät nämä tiedot näy myöskään potilastietojen yhteenvedossa.

Yhteenvetoa voidaan hyödyntää vain suostumuksellasi

Yhteenveto potilastiedoistasi voidaan välittää toisen Euroopan maan terveydenhuoltoon, jos olet antanut siihen suostumuksen OmaKannassa. Suostumuksesi yhteenvedon välittämiseen muihin Euroopan maihin on voimassa toistaiseksi, ja voit perua sen milloin tahansa OmaKannassa.

Voit antaa suostumuksen OmaKannan uudessa versiossa. Uuteen OmaKantaan kirjaudutaan tutussa osoitteessa kanta.fi. Kun olet kirjautunut palveluun, pääset siirtymään OmaKannan uuteen versioon.

Terveydenhuollon ammattilaisen pitää varmistaa sinulta vielä hoitotilanteessa, että hän voi hakea potilastietosi Suomesta. Myös Kanta-palvelut tarkistavat ennen tietojesi välittämistä, että olet antanut suostumuksen OmaKannassa.

Suostumuksen antaminen toisen puolesta

Alaikäinen voi antaa ja perua OmaKannassa suostumuksen tietojen välittämiseen, jos hän on asioinut terveydenhuollossa ja hän on saanut siellä ilmoituksen tietojensa käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa eli Kanta-informoinnin. Myöhemmin vuoden 2024 aikana myös huoltaja voi antaa ja perua suostumuksen alaikäisen puolesta, jos huoltaja on saanut ilmoituksen alaikäisen puolesta.

Täysi-ikäisen puolesta asioiva valtuutettu voi myöhemmin vuoden 2024 aikana antaa ja perua suostumuksen OmaKannassa. Läheisen puolesta OmaKannassa asiointiin terveysasioissa tarvitaan Suomi.fi-valtuus Terveydenhuollon asioiden hoito (suomi.fi).

EU:n logo ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.
 

Lue lisää

Sivua päivitetty 6.6.2024