Sisältöjulkaisija

Katso usein kysytyt kysymykset koronapassista

Tiedote - Kansalaiset Kirjoitettu 10.12.2021 Kaikki tiedotteet

Omakannan asiakaspalveluun tulee tällä hetkellä runsaasti kysymyksiä EU:n koronatodistuksesta, jota käytetään koronapassina Suomessa.

Monessa tapauksessa apu löytyy oman kunnan terveydenhuollosta. Lue nämä vinkit ennen kuin soitat tai viestität Omakannan asiakaspalveluun:

En voi käyttää Omakantaa, miten saan koronapassin?

Ota yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon. Saat sieltä EU:n koronatodistuksen paperitulosteena, joka toimii koronapassina. Käytännöt vaihtelevat kunnittain, joten seuraa oman kunnan verkkosivuja ja tiedotusta asiassa.

Olen saanut rokotuksen ulkomailla, miten saan koronatodistuksen?

Ole yhteydessä kotikuntaasi, joka kirjaa tiedot rokotuksista. Kaikki kunnat eivät vielä tällä hetkellä myönnä koronatodistuksia ulkomailla saaduista rokotuksista. Kunnat neuvovat asiassa tarkemmin muun muassa verkkosivuillaan. Kunnille on tulossa lakisääteinen velvollisuus antaa EU:n koronatodistus ulkomailla otetuista rokotuksista 1.1.2022 alkaen.

Koronatodistuksessani on virhe, mitä teen?

Jos koronatodistuksestasi puuttuu tietoja tai sitä pitää korjata, korjaukset tehdään terveydenhuollossa. Ole yhteydessä siihen terveydenhuollon yksikköön, joka on antanut rokotteen tai tehnyt koronatestin. Kanta-palvelut ei pysty tekemään korjauksia todistuksiin. 

Millainen todistus kelpaa koronapassina ja kuinka monta rokotusta tarvitaan?

Omakannassa on kolme erilaista EU:n koronatodistusta, joista jokainen toimii koronapassina. Todistuksen voi näyttää joko puhelimen ruudulta tai tulostaa paperille.

  • EU:n koronarokotustodistus toimii koronapassina, kun olet saanut täyden rokotussarjan (Suomessa yleensä kaksi rokotusta tällä hetkellä) tai sairastanut koronan ja saanut vähintään yhden rokotuksen. Rokotustodistus toimii koronapassina vasta, kun täyden rokotussarjan viimeisimmästä rokotuksesta on kulunut 7 vuorokautta. 
  • Myös todistus sairastetusta koronasta toimii koronapassina, jos olet sairastanut koronan enintään puoli vuotta (180 vrk) sitten ja sairastumisesta (positiivisesta testituloksesta) on kulunut 11 vuorokautta.
  •  Vaihtoehtoisesti voit käyttää koronapassina testitulostodistusta, jos sinulla on enintään 72 tuntia vanha EU:n koronatodistukseen oikeuttava PCR-koronavirustesti- tai antigeenitestitulos. 

Omakannan asiakaspalvelu 

Tällä hetkellä pystymme vastaamaan takaisinsoittopyyntöihin ja sähköposteihin muutaman päivän kuluessa. Teemme kovasti töitä ruuhkan purkamiseksi ja pyrimme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman nopeasti.

  • Puhelin: 020 634 4588. Palvelemme arkisin klo 9–16.
  • Sähköposti: asiakaspalvelu@kanta.fi

Lue lisää: