Coronapasset

Coronapasset

I Finland pågår förberedelser för att använda EU:s coronaintyg också som coronapass. Om riksdagen godkänner lagförslaget om coronapass, kan coronapasset införas 16.10.2021.

EU:s coronaintyg fungerer som coronapass. Spara eller skriv ut coronaintyget till dig själv från Mina Kanta-sidorna

  1. Logga in på Mina Kanta-sidor via sidan kanta.fi med ditt eget identifieringsmedel, till exempel bankkoder eller mobilcertifikat.
  2. Välj Coronaintyg i menyn till vänster. En länk till intygsavdelningen finns också på ingångssidan till Mina Kanta-sidor.
  3. Öppna coronaintyget genom att trycka på pdf-länken. Om du har ett intyg öppnas det i en ny flik.
  4. Spara pdf-filen i din egen telefon eller på någon annan apparat. På detta sätt har du alltid intyget inom räckhåll när du behöver det. Du kan också printa ut intyget på papper.

Se här hur intyget ser ut: Modellintyg av EU:s coronavaccinationsintyg

Användningen av coronapass skulle vara ett alternativ till regionala coronabegränsningar, så att passet skulle ge tillträde till evenemang och tillställningar av olika slag.

Det skulle inte vara obligatoriskt att använda coronapass. De aktörer som är föremål för coronabegränsningar skulle kunna ta i bruk coronapasset frivilligt.

EU:s coronaintyg som kan laddas ned från Mina Kanta-sidor skulle fungera som coronapass

EU:s coronaintyg består av tre olika intyg: ett intyg om coronavaccination, ett intyg om covid-19-test och ett intyg om tillfrisknande från covid-19. Alla tre intygen fungerar också som coronapass.

Läs här hur du laddar ned coronaintyget.

Om du inte använder Mina Kanta-sidor kan du få en utskrift av coronaintyget från hälso- och sjukvården.

Coronapasset är ett alternativ till begränsningsåtgärder

Coronapasset är ett alternativ till myndigheternas begränsningsåtgärder i Finland.
Aktörer som är föremål för begränsningar skulle kunna be sina kunder visa upp coronapasset för att släppas in.

Coronapass skulle kunna krävas till exempel på restauranger och nattklubbar samt på offentliga tillställningar, i konditionssalar och andra lokaler för motion och idrott inomhus, i simhallar och badinrättningar, på dansställen och i lokaler som används för grupphobbyverksamhet, i nöjes- och temaparker, i djurparkers inomhusutrymmen, i inomhuslekparker och inomhuslekplatser samt i museer, utställningslokaler och andra motsvarande kulturlokaler.

Coronapasset avläses med en app i mobilen

Evenemangsarrangören ska kunna avläsa coronapasset med en mobil enhet som innehåller appen Coronaintygsavläsaren, som godkänts av THL. Coronaintygsavläsaren avläser intygets QR-kod och visar sedan på skärmen en grön symbol om intyget godkänns och en röd symbol om det inte godkänns.

Intygsavläsaren kan användas exempelvis för att kontrollera coronaintyg vid offentliga tillställningar. Intygsavläsaren är i första hand avsedd för evenemangsarrangörer och organisationer.

Coronaintygsavläsaren varken samlar in eller registrerar hälsouppgifter eller andra uppgifter som intygen innehåller. THL ansvarar för appen.

Mer information