Innehållspublicerare

Välj publiceringsår:

Blogg

3.7.2023, Blogg - Medborgare

Aalto-universitetets och FPA:s undersökning: Smidig tillgång till de egna uppgifterna är viktigt för användarna av MittKanta

Inom ramen för projektet NORDeHEALTH, som genomförs som ett nordiskt forskningssamarbete, undersöks finländska, svenska, norska och estniska patienters erfarenheter av nationella patientportaler. I Finland har Aalto-universitetet och FPA som en del av forskningsprojektet kartlagt användarnas erfarenheter av MittKanta. Responsen från användarna är till hjälp i utvecklingen av tjänsten.

14.6.2023, Blogg - Vårdpersonal

Uppgifterna i Kanta-tjänsterna utnyttjas i välfärdsområdena

Utnyttjandet av uppgifterna i Kanta-tjänsterna underlättar välfärdsområdenas arbete och kan leda till kostnadsbesparingar på lång sikt. FPA och välfärdsområdena samarbetar i utvecklandet av informationshanteringen och digitala tjänster inom social- och hälsovården.

16.5.2023, Blogg - Medborgare

MittKanta har blivit bekant för finländarna

År 2022 loggade hela 3,6 miljoner olika användare in i MittKanta. Tjänsten användes mest av invånarna i Mellersta Nyland med Västra Nyland som god tvåa. I kommunerna var det invånarna i Grankulla som oftast loggade in i MittKanta.

11.5.2023, Blogg - Medborgare

Varför behöver läkaren dina patientuppgifter i samband med vården?

Det är viktigt för patientsäkerheten och vården att vårdpersonalen har tillgång till omfattande uppgifter om kunden. Då kan var och en få den bästa möjliga vården. Det finns strikta regler för hur uppgifterna används inom hälso- och sjukvården.

11.5.2023, Blogg - Systemutvecklare

Nu finns Kanta-tjänsterna på LinkedIn – följ oss!

Kanta-tjänsterna stärker sin närvaro på sociala medier och finns nu i allt fler kanaler. I fortsättningen hittar du oss också på LinkedIn, där vi samlar utbildningar och evenemang för social- och hälsovårdspersonal och systemutvecklare samt aktuella teman inom Kanta-tjänsterna.

4.4.2023, Blogg - Medborgare

Företagshälsovårdens uppgifter följer med dig – du ser dem i MittKanta

I MittKanta ser du dina hälso- och sjukvårdsuppgifter som registrerats i Kanta-tjänsterna, oavsett om du har fått vård inom den offentliga eller den privata hälso- och sjukvården. Den här mångsidigheten i MittKanta blev en glad överraskning för Åbobon Samppa Haapio när han bekantade sig med tjänsten under coronatiden.

27.2.2023, Blogg - Vårdpersonal

Hur sköter jag ärenden för ett minderårigt barn i MittKanta?

Vårdnadshavare kan sköta ärenden i MittKanta också för en minderårig som är över 10 år gammal, när de nödvändiga ändringarna i informationssystemen inom hälso- och sjukvården har gjorts. Men om barnets uppgifter inte visas i MittKanta?

27.2.2023, Blogg - Medborgare

Visste du att uppgifter om ögonhälsan finns i MittKanta?

Väinö Teittinen, 51, använder glasögon och utnyttjar regelbundet de uppgifter om ögonhälsan som finns i MittKanta. När en optiker eller ögonläkare har anslutit sig till Kanta-tjänsterna kan man om man så önskar också kontrollera uppgifterna om ögonhälsan i MittKanta.