Suostumus reseptitietojen käyttöön

Suostumus reseptitietojen käyttöön

Reseptitietojasi saa luovuttaa hoitoosi liittyvissä tilanteissa ilman erillistä suostumustasi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille.

Jos sosiaali- ja terveydenhuollossa halutaan hakea reseptitietojasi muuta tarkoitusta kuin hoitoa varten, tarvitaan sinulta kirjallinen suostumus.

Apteekissa reseptiesi hakeminen niiden toimittamista varten perustuu suulliseen pyyntöön.

Reseptitietojesi luovuttaminen perustuu OmaKannassa tai palvelunantajan luona saamaasi Kanta-informointiin ja mahdollisesti asettamiisi kieltoihin. Voit kohdistaa reseptitietoja koskevan luovutuskiellon yksittäisiin resepteihin.

Valtuutus reseptitietojen tarkasteluun toisen puolesta asioidessa

Voit antaa erillisen valtuutuksen reseptitietojesi tarkasteluun esimerkiksi apteekissa tai terveydenhuollossa tapahtuvaa puolesta-asiointia varten.

Jos joku muu hakee lääkkeesi apteekista, hänellä täytyy olla mukana reseptisi potilasohje tai Kela-korttisi. Kela-kortilla asioidessaan hakijalla täytyy olla noudettavan lääkkeen tiedot. Voit myös antaa lääkkeen hakijalle Suomi.fi-verkkopalvelussa sähköisen apteekkiasiointivaltuutuksen. Valtuutuksella asioidessaan hakijan pitää tietää henkilötunnuksesi.

Muiden reseptiin liittyvien asioiden hoitoon apteekissa vaaditaan joko

  • sähköinen apteekkiasiointivaltuutus Suomi.fi:n kautta tai 
  • täytetty ja allekirjoitettu Reseptin valtuutuslomake. 

Potilasturvallisuuden ja tietosuojan vuoksi suostumuslomakkeita saa vain apteekista, terveydenhuollosta ja Kelan palvelupisteestä.

Lue lisää toisen puolesta asioinnista:

Sivua päivitetty 27.2.2023