Innehållspublicerare

Laboratoriesvar behändigt i MittKanta

Artikel - Medborgare Skrivet 15.9.2021 Alla artiklar

När du vill kontrollera dina resultat efter laboratoriebesöket, kan du göra det i MittKanta. Där kan du även följa hur dina värden utvecklas.



En kvinna surfar glatt i telefonen vid ett stopp.

När du vill kontrollera dina resultat efter laboratoriebesöket, kan du göra det i MittKanta. Där kan du även följa hur dina värden utvecklas. 

I MittKanta har man kunnat se laboratoriesvar redan under flera års tid. Enligt MittKanta kundansvarig Satu Räsänen utnyttjas tjänsten aktivt. 

– MittKanta besöker man oftast för att i lugn och ro kontrollera och läsa uppgifterna som antecknats under besöket, men tjänsten används även mycket för att kontrollera undersökningsresultat. Det är även populärt att kontrollera och förnya recept. 

Var finns laboratoriesvar i MittKanta? 

Laboratoriesvar hittas enkelt i MittKanta.

  1. Inloggningen i MittKanta på adressen Kanta.fi.
  2. När du har loggat in i tjänsten, välj Hälso- och sjukvårdsuppgifter i menyn till vänster och sedan Laboratorium i rullmenyn. 

På samma ställe finns även resultaten från coronavirustest. 

Finns även gamla laboratoriesvar i MittKanta? 

MittKanta har haft resultat från undersökningar ända sedan hälso- och sjukvårdsorganisationer införde Kanta-tjänsterna. Undersökningsuppgifter som skapats innan Kanta-tjänsterna infördes finns inte i MittKanta. 

I MittKanta kan man se uppgifter från laboratorieundersökningar som gjorts både inom den privata och den offentliga hälsovården. 

MittKanta är en bestående förvaringsplats: där kan man följa hur värdena utvecklas och förändras.

När blir resultaten synliga? 

Det finns ingen viss tidsgräns. Resultaten syns i MittKanta när de registrerats inom hälsovården och godkänts för lagring på Kanta-tjänsten. 

Resultat från rutintest kan synas väldigt snabbt i MittKanta– redan om några dagar. För vissa andra laboratorietest kan det ta längre tid att få svar. Det kan även förekomma fördröjningar i lagringen av uppgifterna på Kanta-tjänsten och dessa varierar mellan olika organisationer. 

Ofta kan man redan i samband med besöket berätta när resultaten är tillgängliga för patienten i MittKanta. 

Hur är det om resultaten ändå inte syns i MittKanta? 

Det lönar sig att ha tålamod i väntan på resultaten, eftersom det kan förekomma en fördröjning i registreringen och lagringen av uppgifter i Kanta-tjänsten. 

Datumet i kolumnen Tid kan vara det datum när undersökningsremissen gjordes. Stående remisser kan finnas sedan en lång tid tillbaka. Det är alltså bra att även söka resultaten under gamla besöksdatum.  

För att göra det lättare att hitta uppgifter är datumet för uppgifter som uppdaterats rött om de uppdaterats under den senaste månaden. 

Om resultaten inte börjar synas lönar det sig att kontakta den egna hälsovården och fråga efter resultaten. I vissa fall vill läkaren diskutera resultaten innan patienten får uppgifterna via MittKanta. 

Hur kommer resultaten att synas i MittKanta i framtiden? 

Man håller som bäst på att förnya hur laboratoriesvar visas i MittKanta. Allt eftersom hälsovården börjar lagra resultat på det nya sättet visas de i MittKanta enligt namnet på den gjorda undersökningen. Den efterlängtade förnyelsen gör det lättare att följa upp resultaten. För tillfället syns resultaten enligt tidpunkten för besöket. 

I MittKanta finns funktionen redan, men inom hälsovården sker förnyelsen stegvis. I övergångsfasen kan uppgifter synas på två olika sätt i fliken laboratorieundersökningar: en del uppgifter syns enligt undersökningens namn och en del enligt besökets tidpunkt. 

Övergångsfasen kommer sannolikt att pågå en tid innan undersökningar lagras allmänt enligt namn. 

Mer information:  

Uppdaterad 9.11.2022.