Innehållspublicerare

Elektroniskt B-utlåtande påskyndar och underlättar verksamheten

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 10.12.2020 Alla artiklar

FPA har snart under fyra års tid haft beredskapen att ta emot B-läkarutlåtanden elektroniskt. Även många läkare övergår gärna till den digitala tidsåldern.

– Jag skulle inte byta. Det är utmärkt, sammanfattar biträdande överläkare Rauno Saurio och hänvisar till det elektroniska B-utlåtandet som endast varit i bruk en kort tid på företagshälsovårds- och läkarcentralen Pirte i Tammerfors. 

Några läkare på Pirte började i oktober testa att göra B-utlåtanden elektroniskt. Efter testperioden i slutet av november tog resten av de cirka 40–50 företagshälsoläkarna och sjukvårdsläkarna i bruk funktionen. Ingen negativ kritik har framkommit. 

Två vårdpersonal som tittar på en dator

Med ett B-utlåtande ansöker man om förmåner i anknytning till arbetsförmågan, såsom sjukdagpenning, rehabilitering och rätt till specialersättning för läkemedel. Förmåner som ansöks på grundval av läkarutlåtandet är viktiga i fråga om patientens inkomst och välbefinnande. 

Populariteten ökar 

FPA:s ansvariga sakkunnigläkare Johanna Repo vid Försäkringsmedicinska enheten konstaterar att elektroniska utlåtanden ännu har en lång väg framför sig. FPA tar emot en halv miljon B-utlåtanden per år – majoriteten ännu som pappersdokument per post eller levererade av kunden via FPA:s e-tjänst. 

Läkarna kan ta i bruk det elektroniska B-utlåtandet genast när det är tillgängligt i patientdatasystemet. Leverantörer av patientdatasystem tar i bruk utlåtandet i enlighet med sin egen tidtabell. En teknisk funktion som möjliggör utlåtandet måste byggas in i informationssystemet och systemleverantören ansvarar för sin del för att processen fungerar. 

I början var användningen sparsam: till exempel år 2019 levererades endast 106 elektroniska B-utlåtanden till FPA. Populariteten ökar emellertid i sakta mak. FPA önskar också att utlåtandet tas i bruk i allt större utsträckning. 

– Januari 2020 var redan bättre, och mängden utlåtanden som förmedlades motsvarade hela förra årets. Nu har användningen ökat: fram till augusti har 1 740 elektroniska B-utlåtanden levererats till FPA. 

Enligt Repo har ingen övergångsperiod fastställts för elektroniska B-utlåtanden, vilket kan fördröja läkarnas ibruktagande. 

Hälso- och sjukvårdspersonal är skyldiga att lagra kundernas uppgifter i patientdataarkivet. De kan med kundens samtycke förmedlas till en annan hälso- och sjukvårdsaktör. Att leverera ett elektroniskt B-utlåtande till FPA kräver också patientens samtycke. 

Information till läkare på webbplatsen kela.fi 

Blanketten för B-utlåtandet har förnyats och fått fler funktioner. Syftet med utlåtandet styr ifyllandet och preciserande frågor samt tips hjälper vidare. 

– Blanketten hjälper den vårdande läkaren att beskriva patientens situation. På FPA:s webbsidor finns även förmånsspecifik information om hur man fyller i utlåtandet samt en instruktionsvideo, konstaterar Repo. 

Blanketten hjälper den vårdande läkaren att beskriva patientens situation. På FPA:s webbsidor finns även förmånsspecifik information om hur man fyller i utlåtandet samt en instruktionsvideo.

På blanketten finns obligatoriska fält som måste fyllas i innan man kan gå vidare.  

– När man har skrivit hela utlåtandet vore det bra att kunna gå tillbaka till vissa avsnitt för att kontrollera texten, konstaterar Saurio. 

Färdigt och framme på en gång 

Saurio har under en dryg månad redan hunnit skriva ett tjugotal utlåtanden. Han vill inte återgå till den tidigare metoden. 

– Att skriva ut och skicka ett pappersutlåtande med andra klassens frimärken kan ta över en vecka, sedan skannas det ändå hos FPA innan det granskas. Ett elektroniskt B-utlåtande får FPA med detsamma. 

Enligt Repo underlättar digitaliseringen arbetet och påskyndar förmedlandet av ett utlåtande. Innehållet motsvarar också bättre verksamhetens behov. Att utskrivandet och postandet faller bort är även ekologiskt. 

– Den elektroniska blanketten för utlåtanden är nu redan utmärkt, men det vore tråkigt om det inte skulle finnas något att utveckla. Det är också bra att man har fått fundera på saker och ting på ett nytt sätt, säger Saurio tacksamt. 

Instruktioner för ifyllning av B-utlåtanden: