Innehållspublicerare

5 tips: Mina Kanta-sidor är till hjälp när du sköter ärenden på rådgivningen

Artikel - Medborgare Skrivet 14.12.2022 Alla artiklar

Mina Kanta-sidor är ett behändigt hjälpmedel i vardagen också för föräldrarna till barn i rådgivningsåldern och för gravida.

Mina Kanta-sidor underlättar vardagen för barnfamiljer och säkerställer en god vård för ditt barn. På Mina Kanta-sidor kan du till exempel kontrollera vad ni kom överens om under rådgivningsbesöket och försäkra dig om att alla aktörer inom hälsosektorn som vårdar ditt barn får de relevanta uppgifter som anknyter till vården av barnet.

1. Du kan kontrollera uppgifterna om ett rådgivningsbesök på Mina Kanta-sidor i efterhand

Även om du inte lyckas hålla tankarna samlade under rådgivningsbesöket, på grund av dålig nattsömn eller för att babyn gråter, kan du efteråt kontrollera uppgifterna om besöket genom att logga in på Mina Kanta-sidor.

– Mina Kanta-sidor har inte samma standardmall som rådgivningskortet, där samma uppgifter alltid antecknas vid varje besök och Mina Kanta-sidor ersätter inte heller rådgivningskortet. På Mina Kanta-sidor visas de uppgifter som antecknats om rådgivningsbesöket i enlighet med kundens situation, säger Mari Holmroos, specialist på FPA:s Kanta-tjänster.

2. Du kan sköta ditt barns ärenden på Mina Kanta-sidor och exempelvis läsa uppgifterna om ett rådgivningsbesök där du inte själv varit med

Båda vårdnadshavarna kan sköta ärenden för ett barn i rådgivningsåldern elektroniskt. När du loggar in på Mina Kanta-sidor ser du uppe på sidan länken ”Sköta ärenden för andra”. Via länken kan du välja det barn vars uppgifter du vill se.

Skötseln av ärenden för barnets räkning grundar sig på vårdnaden. Om ni har gemensam vårdnad om barnet kan båda föräldrarna sköta barnets ärenden på Mina Kanta-sidor även om ni bor på olika adresser. Också en förälder som har rätt att få uppgifter, men inte är barnets vårdnadshavare kan se barnets uppgifter på Mina Kanta-sidor.

Tjänsten kontrollerar rätten att sköta ärenden i de uppgifter som registrerats i befolkningsdatasystemet.

3. Du kan förnya ditt barns recept och se barnets laboratorieresultat på Mina Kanta-sidor

Det är enkelt att förnya barnets recept via Mina Kanta-sidor. Rikta begäran om förnyelse till den enhet inom hälso- och sjukvården som ansvarar för vården av ditt barn. Också barnets laboratorieresultat läser du behändigt på Mina Kanta-sidor.

4. Barnets uppgifter i Kanta-tjänsterna bidrar till att barnet får god vård

Då barnets uppgifter sparas i Kanta-tjänsterna är det möjligt för alla aktörer som vårdar barnet att få relevanta uppgifter om barnets hälsa. När du för barnets räkning ger tillstånd för utlämnande av patientuppgifter visas uppgifterna vid alla enheter som vårdar barnet. 

– I praktiken möjliggör det här att de anteckningar som görs på rådgivningen visas till exempel på hälsovårdscentralen. Vid flyttning till ett annat välfärdsområde kommer vårdpersonalen på den nya hemorten likaså åt uppgifter som registrerats tidigare, säger Holmroos.

Tillstånd för utlämnande kan meddelas på Mina Kanta-sidor eller under besök hos hälso- och sjukvården.

5. Om du är gravid sparas också intyg som gäller graviditeten på Mina Kanta-sidor

På Mina Kanta-sidor sparas också intyg som gäller graviditeten, såsom intygen över graviditet och efterundersökning. Endast modern kan se intygen på Mina Kanta-sidor.

Vissa enheter inom hälso- och sjukvården kan förmedla intyg som gäller graviditet till FPA elektroniskt. I sådana fall behöver man inte själv separat lämna in något intyg till FPA. Fråga på din egen rådgivning om de har möjlighet att förmedla intyg elektroniskt.