Innehållspublicerare

Med hjälp av sekundär användning av uppgifter i Kanta-systemet främjas vårdens effekt och uppföljningen av tjänsterna underlättas

Meddelande Skrivet 8.12.2022 Alla meddelanden

Den sekundära användningen av uppgifterna i Kanta-systemet har utvidgats under 2022. Att den sekundära användningen utvidgas till olika användningsändamål inom forskning och kunskapsbaserad ledning är till nytta för hela samhället. FPA utvecklar Kanta-dataplattformen och via den kan det nationella datakapitalet inom social- och hälsovården användas sekundärt på ett nyttigt, behändigt och informationssäkert sätt.

Kanta-systemet är en heltäckande lösning för hela Finland för säker lagring och smidig användning av social-, hälso- och välfärdsuppgifter. Kanta-systemet utvecklas i samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet, THL, FPA och aktörer inom social- och hälsovården. Kanta-dataplattformen är en informationssystemhelhet som utvecklas i etapper och som ger möjlighet till sekundär användning av lagrade uppgifter. De tillgängliga datamaterialen i Kanta-systemet och beskrivningarna av dem läggs ut i THL:s gemensamma materialkatalog (aineistokatalogi.fi).

Som ett resultat av utvecklingsarbetet 2022 omfattar materialet för sekundär användning av uppgifterna i Kanta-systemet redan läkemedelsuppgifter i recept, vaccinationsuppgifter, laboratorieuppgifter, diagnosuppgifter, åtgärdsuppgifter samt fysiologiska mätningar och utlåtanden. I slutet av året färdigställs de första klientuppgifterna inom socialvården och en del av innehållet i journaler över prehospital akutsjukvård.

Behovet av att utnyttja social- och hälsovårdsinformation sekundärt ökar ständigt. Utöver enstaka leveranser till Findata av information för sekundär användning har recept-, diagnos- och laboratorieuppgifter regelbundet tillställts THL, Fimea och Valvira i form av kontinuerliga leveranser från Kanta-dataplattformen för skötseln av deras myndighetsuppgifter. THL och social- och hälsovårdsministeriet får också regelbundet information om volymerna i användningen av Kanta-tjänsterna.

Avsikten är att kontinuerlig leverans av uppgifter i uppföljningsregistret för socialvården, laboratorieuppgifter och journaler över prehospital akutsjukvård ska inledas år 2023 via THL:s tjänst för dataförmedling.

Det viktigaste är att säkerställa dataskyddet för medborgarna

Lagen om sekundär användning av social- och hälsovårdsuppgifter möjliggör omfattande användning av social- och hälsovårdsuppgifter för statistikföring, forskning, utvecklings- och innovationsverksamhet, undervisning, informationsledning, myndighetsstyrning och myndighetsövervakning samt för myndigheternas planerings- och utredningsuppgifter.

I lagen om sekundär användning av social- och hälsovårdsuppgifter har dataskyddet beaktats på ett centralt sätt. I regel används uppgifter på så kallad icke-identifierbar statistisk nivå. Den som använder uppgifterna behandlar personuppgifter endast i särskilt definierade informationssäkra användningsmiljöer. En enskild person kan inte identifieras i materialet. Uppgifterna lämnas endast ut i den mängd som behövs för att genomföra forskningen enligt den så kallade dataminimeringsprincipen.

De första praktiska resultaten har uppnåtts vid behandling av diabetes

Utnyttjandet av de betydande nationella informationsresurserna i Kanta-tjänsterna vid sekundär användning utvecklas i projektet Valtava inom Toivo-programmet. Laboratorieuppgifter om diabetespatienter i Patientdataarkivet har använts som material i ett pilotprojekt och för första gången överförts till THL, där de används i det nationella diabetesregister som utvecklas. Utifrån uppgifterna i registret har man redan på ett effektivt sätt kunnat utveckla behandlingen av diabetes och därmed kunnat förbättra nivån på diabetesbehandlingen i målområdet.

Pilotprojektet gällande laboratorieuppgifter inom diabetesbehandlingen gav värdefull erfarenhet när det gäller datakvaliteten. Kvalitetshanteringen av social- och hälsovårdsdata är en viktig process som omfattar hela datalivslängden och där varje dataproducent eller databehandlare spelar en viktig roll. Uppgifternas regionala och tidsmässiga täckning är ett centralt mål för kvalitetsförbättringar.

Utvecklingsarbetet fortsätter med nytt datainnehåll i Kanta-systemet

Utvecklingen av den sekundära användningen i dataproduktionen i Kanta-systemet sker i samarbete mellan THL, FPA och Valvira. Datainnehållet bearbetas på Kanta-dataplattformen till en sådan form att det blir lättare att utnyttja vid sekundär användning. FPA levererar information till THL, som analyserar och rapporterar innehållet vidare till exempelvis välfärdsområdena. Målet är att utöka utnyttjandet av uppgifterna i Kanta-systemet för sekundär användning och att gradvis ersätta de nuvarande separata datainsamlingarna.

Utvecklingen av klientuppgifterna inom socialvården fortsätter och när mängden uppgifter i Klientdataarkivet för socialvården gradvis ökar vidareutvecklas uppgifterna för att utnyttjas även i uppföljningsregistret för socialvården.

Under nästa projektperiod kommer man att fortsätta att utveckla innehållet i nya laboratorieundersökningar och i registret över smittsamma sjukdomar. I fråga om vårdens effekt ingår som viktiga uppgifter de datainnehåll som utvecklas för att säkerställa tillgången till vård och bedöma vårdbehovet.

Mer information:
Anne Kaiterniemi, huvudproduktägare, FPA (fornamn.efternamn@fpa.fi)