Innehållspublicerare

Elektronisk journal över prehospital akutsjukvård kan rädda liv

Artikel - Vårdpersonal Skrivet 7.12.2023 Alla artiklar

Med hjälp av den elektroniska journalen över prehospital akutsjukvård rör sig informationen mellan den prehospitala akutsjukvården och sjukhuset. Enligt en akutläkare som deltog i pilotprojektet har det gjort den prehospitala akutsjukvården smidigare.

Den elektroniska journalen över prehospital akutsjukvård är en digital version över den prehospitala akutsjukvård som patienten fått. Förstavårdarna och läkarna registrerar patientuppgifterna i journalen över den prehospitala akutsjukvården via systemet KEJO, som är ett gemensamt fältsystem för säkerhetsmyndigheterna. De uppgifter som registrerats i den elektroniska journalen lagras i Kanta-tjänsterna. 

Ett pilotprojekt för den elektroniska journal över prehospital akutsjukvård inleddes 2020 i Norra Savolax och Norra Karelen – nu är funktionen i full drift.  Biträdande överläkare och akutläkare Pamela Toivonen, som arbetar vid FinnHEMS-läkarenhet i Kuopio, upplever att den elektroniska journalen underlättar arbetet inom den prehospitala akutsjukvården och ökar patientsäkerheten. 

En närbild av händerna på en ung och en gammal person.

Den elektroniska journalen över prehospital akutsjukvård förpassar överlämnandet fram och tillbaka av manuella blanketter till historien 

– Vi kan öppna en journal över patientens prehospitala akutsjukvård redan på vägen till destinationen om vi i detta skede får reda på vem patienten är av hen själv eller av den som ringde nödsamtalet. Journalen fylls i både som strukturerad och som fritt formulerad text. När vi kommer fram till patienten, öppnar vi den elektroniska journalen över den prehospitala akutsjukvården, där vi fritt formulerat registrerar patientens uppgifter och de åtgärder som vidtas. Uppgifterna finns omedelbart tillgängliga även för andra aktörer som behandlar patienten, säger Toivonen. 

Toivonen förundrar sig över hur man tidigare klarade sig utan elektroniska journaler i den prehospitala akutsjukvården. 

– Förr registrerade vi våra egna uppgifter manuellt på en blankett, och gav blanketten vidare när annan personal tog över behandlingen. Men blanketter kan ju försvinna. Nu eliminerar den elektroniska journalen ”viskleken” när informationen ges vidare och patienten flyttas från den prehospitala akutsjukvården till egentlig vård, vilket definitivt ökar patientsäkerheten. 

Den elektroniska journalen eliminerar ”viskleken” när informationen ges vidare och patienten flyttas från den prehospitala akutsjukvården till egentlig vård, vilket definitivt ökar patientsäkerheten. 

Med hjälp av Kanta-tjänsterna rör sig informationen 

Förstavårdare och läkare som arbetar i frontlinjen ställs dagligen inför situationer där sekunder kan vara avgörande. Därför är det viktigt att de har tillgång till all relevant information om patienten. I Kanta-tjänsterna ser personalen inom den prehospitala akutsjukvården patientens sjukdomshistoria och eventuella behandlingsbegränsningar samt patientens livstestamente.  

– Om till exempel en helsingforsare får en hjärtattack på Kuopio torg, kan vi genast göra en sökning på hen i Kanta-tjänsterna och se hur hen tidigare har vårdats till exempel på Mejlans sjukhus, berättar Toivonen. 

När uppgifterna om prehospital akutsjukvård lagras i Kanta-tjänsterna, kan patienten se uppgifterna i MittKanta. Detta ökar transparensen och gör det möjligt för patienten att vara en aktiv part på sin behandlingsväg. 

Även om den elektroniska journalen över prehospital akutsjukvård är ett viktigt steg framåt, ser Toivonen fortfarande sådant som måste utvecklas.  

– Systemstrukturen kräver fortfarande en del förbättringar. Små ändringar, som att komma vidare med färre klick, kunde förbättra användarupplevelsen. Det kan också ibland ta tid att söka information. Kritiska uppgifter om till exempel behandlingsbegränsningar är inte alltid tillgängliga medan den prehospitala akutsjukvården pågår och orsaken till detta utreds. 

Möjligheterna att utnyttja Kanta-tjänsterna i den prehospitala akutsjukvården går framåt i etapper 

Enheterna för prehospital akutsjukvård ansluts till Kanta-tjänsterna stegvis och också den elektroniska journalen över prehospital akutsjukvård införs stegvis inom olika välfärdsområden. Målet är att alla enheter inom den prehospitala akutsjukvården i Finland 2025 ska kunna registrera uppgifter om prehospital akutsjukvård elektroniskt och lagra dem i Kanta-tjänsterna.

Läs mer