Innehållspublicerare

Fem tips om hur du använder Mina Kanta-sidorna

Artikel - Medborgare Skrivet 23.5.2022 Alla artiklar

På Mina Kanta-sidorna ser du dina egna hälsouppgifter. Dess mångsidiga egenskaper gör det smidigare att sköta dina ärenden med hälso- och sjukvården. Känner du redan till dessa fem egenskaper hos Mina Kanta-sidorna?

Två personer tittar på telefonen.

1. Kontrollera vad det var som läkaren egentligen sade 

Glömde du vilka goda råd läkaren gav dig eller tidpunkten för det senaste läkarbesöket?

Genom att logga in på Mina Kanta-sidorna på adressen kanta.fi kan du enkelt och säkert kontrollera tidpunkterna för och utlåtandena från dina tidigare läkarbesök. Du kan filtrera dina uppgifter genom att till exempel justera tidsramen för en längre tidsperiod och även söka information enligt ämne eller diagnos.

2. Uträtta hälsoärenden för en annan person 

Det är möjligt att uträtta ärenden för någon annans del på Mina Kanta-sidorna. Att uträtta ärenden på någon annans vägnar kan vara till nytta för personer i situationer där det är svårt att sköta sina egna ärenden.  

För en annan vuxen persons räkning kan man till exempel be om förnyelse av recept, kontrollera resultat från laboratorieundersökningar eller kontrollera läkarutlåtanden för att se vad hälsovårdspersonalen hade sagt under förra läkarbesöket.  För att uträtta ärenden för en annan persons räkning behöver man en Suomi.fi-fullmakt som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

På Mina Kanta-sidorna kan du också uträtta ärenden för minderårigas del, men uppgifterna om ett barn över 10 år visas för vårdnadshavaren i takt med att hälso- och sjukvårdsorganisationerna har gjort nödvändiga ändringsarbeten i patientdatasystemen.

Observera att ett minderårigt barn med beslutsförmåga har möjlighet att påverka hur de egna uppgifterna syns för vårdnadshavaren i tjänsten.

3. Utnyttja coronavaccinationsintyget 

På Mina Kanta-sidorna hittar du EU:s gemensamma coronaintyg, som består av tre olika intyg: Intyg över coronavaccination, intyg över coronatestresultat och intyg över genomgången coronavirussjukdom. Intyget är gratis och kan laddas ner och sparas på den egna enheten eller skrivas ut. 

Vaccinationsintyget uppdateras på Mina Kanta-sidorna när den som gett vaccinet har uppdaterat vaccinationsuppgifterna i Kanta-tjänsterna. EU:s coronaintyg innehåller förutom uppgifter om coronavaccin som personen fått även uppgifter om negativt coronatestresultat eller genomgången sjukdom. Giltighetstiden för olika intyg varierar. 

Coronaintygen används vid resor inom EU. Före resan är det bra att kontrollera att coronaintyget är i kraft och ladda ner det på Mina Kanta-sidorna. Likaså är det nödvändigt att före resan kontrollera de aktuella inrese- och karantänbestämmelserna i destinationslandet. De kan variera från land till land.

4. Be om förnyelse av recept 

På Mina Kanta-sidorna kan du lätt skicka begäran om förnyelse av dina giltiga recept. Du kan skicka begäran om förnyelse för recept som du redan tidigare har köpt läkemedel från. Begäran om förnyelse av recept kan ta åtta dygn, och du kan följa upp begäran på sidan Recept genom att välja ”Recept där en begäran om förnyelse lämnats in”.  
 
Om du anger ditt telefonnummer i systemet när du förnyar ett recept, får du ett textmeddelande när receptet har förnyats. Om du inte hittar receptet du söker på Mina Kanta-sidorna, kontakta din läkare. 

5. Se resultaten från dina laboratorieundersökningar 

Resultaten från laboratorieundersökningar syns på Mina Kanta-sidorna i fliken Hälso- och sjukvårdsuppgifter -> Laboratorieundersökningar. Om undersökningsresultaten inte syns på Mina Kanta-sidorna, prova med att ändra datum för sökningen.

Undersökningsresultaten kan ha registrerats under det datum när undersökningsremissen gjordes. Det kan även ta tid för resultaten att överföras från hälsovården till Kanta-tjänsterna, resultaten uppdateras alltså inte genast på Mina Kanta-sidorna.  

Om resultaten inte syns på Mina Kanta-sidorna inom en rimlig tid, finns anledning till att kontakta hälsovårdsenheten där undersökningarna gjordes. 

Läs mer: 

 

Publicerades ursprungligen 10.6.2021.