Anslutningsmodeller

Anslutningsmodeller

Tjänstetillhandahållare inom den offentliga social- och hälsovården och apotekare ansluter sig som användare av Kanta-tjänsterna genom direktanslutning. Privata tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården kan välja mellan flera anslutningsmodeller.

Privata tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården kan välja att ansluta sig till Kanta-tjänsterna antingen med direktanslutningsmodellen eller modellen för gemensam anslutning. Utöver dessa har tjänstetillhandahållare inom socialvården möjlighet att ansluta sig som med en parallell anslutningsmodell.

Med anslutningsmodell avses en administrativ modell genom vilken ett företag ansluter sig som användare till Kanta-tjänsterna. Anslutningsmodellerna är desamma i Recepttjänsten, Patientdatalagret och Socialvårdens klientdatalager.

Direktanslutning

Direktanslutningen är den så kallade grundmodellen för anslutning till Kanta-tjänsterna och den används av

  • tjänstetillhandahållare inom den offentliga social- och hälsovården
  • tjänstetillhandahållare inom den privata social- och hälsovården
  • apotekare.

Gemensam anslutning

Privata tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården som använder en annan privat tjänstetillhandahållares informationssystem (huvudanslutare) kan ansluta sig som användare av Kanta-tjänsterna med hjälp av modellen för gemensam anslutning.

Med modellen för gemensam anslutning gör huvudanslutaren ansökan om anslutning. De övriga administrativa uppgifterna fördelas mellan de anslutande aktörerna. Användningen av samma informationssystem minskar kostnaderna för anslutningen, och de som ansluter sig gemensamt kan välja ett gemensamt dataskyddsombud, en gemensam arkivarie och en gemensam administratör.

Huvudanslutaren är personuppgiftsansvarig för de handlingar som uppkommer i den egna verksamheten och var och en av de övriga som ansluter sig är personuppgiftsansvarig för de handlingar som uppkommer i deras egen verksamhet.

Modellen för gemensam anslutning kan användas av verksamhetsenheter som är verksamma i företagskedjor som grundar sig på franchising eller i koncerner och av självständiga yrkesutövare inom hälso- och sjukvården.

Modellen för gemensam anslutning kan också användas till exempel av privata företagare inom social- och hälsovården som är hyresgäster i ett annat företags lokaler och använder samma informationssystem som företaget.

Huvudanslutaren och de övriga som ansluter sig ska ingå ett avtal i enlighet med modellen för Kanta-avtal. Där beskrivs bland annat de ömsesidiga ansvaren och skyldigheterna för dem som ansluter sig. Avtalet behöver inte skickas till FPA.

Huvudanslutaren ska i enlighet med kraven på egenkontroll övervaka hyresgästernas användning av Kanta-tjänsterna.

Huvudanslutaren kontrollerar till exempel i fråga om de övriga som ansluter sig att

  • deras tillstånd för eller anmälningar om att verka som tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården är uppdaterade
  • uppgifterna finns i Valviras Soteri-register och visas uppdaterade i THL:s SOTE-organisationsregister eller i IAH-kodsystemet för självständiga yrkesutövare.

Parallell anslutningsmodell för socialvården

En tjänsteproducent inom socialvården kan ansluta sig som användare av Socialvårdens klientdatalager också med en modell för parallell anslutning. Vid parallell anslutning ger en offentlig serviceanordnare en privat tjänstetillhandahållare rätt att använda sitt klientdatasystem.

Syftet med den parallella anslutningsmodellen är att vara ett enklare sätt att ansluta sig för privata tjänstetillhandahållare inom socialvården som saknar eget klientdatasystem. I praktiken är det ofta fråga om en aktör som producerar socialservice för ett välfärdsområde.

Parallell anslutning förutsätter att serviceanordnarens informationssystem också möjliggör hantering av användare som hör till organisationer som producerar tjänster. Dessutom ska serviceanordnarens informationssystem innehålla funktioner för åtkomsträtt till register inom socialvården för både serviceanordnaren och tjänsteproducenten.

Läs mer

Sidan har uppdaterats 11.7.2024