Innehållspublicerare

Hur sköter jag ärenden för ett minderårigt barn i MittKanta?

Artikel - Medborgare Skrivet 27.2.2023 Alla artiklar

Vårdnadshavare kan sköta ärenden i MittKanta också för en minderårig som är över 10 år gammal, när de nödvändiga ändringarna i informationssystemen inom hälso- och sjukvården har gjorts. Men om barnets uppgifter inte visas i MittKanta?

Två flickar sitter vid bordet och tittar på telefoner

Två flickar sitter vid bordet och tittar på telefoner

För barn i vilken ålder kan jag sköta ärenden i MittKanta? 

En vårdnadshavare kan sköta ärenden i MittKanta för alla sina minderåriga barn. Förr var det bara möjligt att sköta ärenden för barn under 10 år, men sedan 2020 har det varit möjligt att sköta ärenden också för barn över 10 år.  

För alla hälso- och sjukvårdsorganisationers del visas ännu inte uppgifter om barn över 10 år, eftersom reformen kräver att nödvändiga ändringar görs i patientdatasystemet för varje hälso- och sjukvårdsorganisation. Du får reda på situationen vid den enhet för hälso- och sjukvård där barnet vårdas genom att fråga där direkt.  

Hur gör jag i praktiken för att sköta ärenden för en minderårigs räkning?  

Som vårdnadshavare loggar du in i MittKanta med ditt eget användarnamn och lösenord. Längst upp på sidan väljer du länken "Sköta ärenden för andra". På skärmen visas knappen "Gå till val av person". Om du klickar på knappen visas en lista över de minderåriga som du är vårdnadshavare för. Genom att välja barnets namn och bekräfta valet via länken under barnets namn kan du sköta ärenden för varje barns räkning ett åt gången.   

Hurdana ärenden kan jag på Min Kanta-sidor sköta för barnets räkning?  

Vårdnadshavaren kan läsa barnets hälso- och sjukvårdsinformation i MittKanta, till exempel anteckningar om besök hos läkare eller skolhälsovårdare. Även vaccinationer och laboratoriedata visas i MittKanta, liksom barnets recept.  

Det är också möjligt att via tjänsten skicka en begäran om förnyande av recept. Vårdnadshavaren kan också på barnets vägnar ge tillstånd till att hälso- och sjukvårdsuppgifter lämnas ut, så att uppgifterna kan överföras mellan olika tjänstetillhandahållare. 

Varför visas barnets uppgifter inte i MittKanta?  

Om uppgifterna om ett barn över 10 år inte visas i MittKanta, kan orsaken vara att hälso- och sjukvårdsorganisationen i fråga ännu inte har gjort de nödvändiga ändringar i sitt informationssystem som krävs för att någon ska kunna sköta ärenden för minderårigas räkning.  

En minderårig har också möjlighet att påverka hur hans eller hennes uppgifter visas för vårdnadshavaren i MittKanta. Om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer att en minderårig har förmåga att fatta beslut om sin vård, har den minderåriga rätt att förbjuda att hans eller hennes uppgifter om besöket visas för vårdnadshavaren. Vid varje besök bedöms saken bland annat utifrån personens ålder, mognadsnivå och det ärende som behandlas.

Minderårigas uppgifter på Mina Kanta-sidor
Om vårdnadshavaren själv har förordnats en intressebevakare eller om barnet har spärrmarkering, är det inte möjligt för vårdnadshavaren att sköta ärenden för barnets räkning i MittKanta.  

Barnets gamla uppgifter visas inte heller för vårdnadshavaren i MittKanta. Så här kan det vara till exempel om barnet har fyllt 10 år, men uppgifterna har införts innan funktionen på hälso- och sjukvårdsenheten för skötsel av ärenden för ett barn som är över 10 år togs i bruk. Då visas dessa uppgifter inte i tjänsten.  

Hur kan jag sköta hälso- och sjukvårdsärenden som gäller ett barn över 10 år, om funktionen för registrering av barnets beslutsförmåga ännu inte används vid den enhet inom hälso- och sjukvården där barnet vårdas?   

I stället för genom e-tjänster kan hälso- och sjukvårdsärenden alltid skötas också traditionellt genom kontakt med hälso- och sjukvårdsenheten till exempel per telefon. Om barnet behöver ett coronaintyg kan man begära att få en utskriven version direkt av hälso- och sjukvården.

Kan jag för en minderårigs räkning sköta ärenden i MittKanta om ett avtal om delad vårdnad om barnet har ingåtts? 

Om ett avtal om delad vårdnad av barnet har ingåtts kan det påverka skötseln av ärenden för barnets räkning. 

Sedan hösten 2020 har uppgiftsfördelningen i avtalet om delad vårdnad kunnat registreras i kodad form i befolkningsdatasystemet. Från och med januari 2022 kommer tjänsten MittKanta åt dessa avtal om delad vårdnad. Om avtalet om delad vårdnad har registrerats i kodad form kan vårdnadshavarna sköta sitt barns ärenden i MittKanta. Om avtalet om delad vårdnad har registrerats i textform kan vardera vårdnadshavaren i nättjänsten Suomi.fi befullmäktiga den andra att sköta ärenden för barnets räkning. 

Läs mer: