Coronaintyg och coronapass

Coronaintyg och coronapass

EU:s coronaintyg har två användningsändamål: Det fungerar som coronapass i Finland och kan även användas i samband med resor. Du kan hämta intyget från Mina Kanta-sidor.

EU:s coronaintyg består av tre olika intyg: intyg om coronavaccination, intyg om covid-19-test och intyg om tillfrisknande från covid-19.

Hämta coronaintyget från Mina Kanta-sidor

1.    Logga in på Mina Kanta-sidor via sidan kanta.fi med ditt eget identifieringsmedel, till exempel bankkoder eller mobilcertifikat.
2.    Välj Coronaintyg i menyn till vänster. En länk till intygsavdelningen finns också på ingångssidan till Mina Kanta-sidor.
3.    Öppna coronaintyget genom att klicka på pdf-länken. Om du har ett intyg, öppnas det i en ny flik.
4.    Spara pdf-dokumentet i din telefon eller på någon annan enhet, eller ta en skärmdump av intyget. Då har du intyget till hands när du behöver det. Du kan också printa ut intyget på papper.

Här kan du se hur intyget ser ut: Modell av EU:s coronavaccinationsintyg

Coronavaccinationsintyget finns på Mina Kanta-sidor senast inom fem dygn från vaccinationstidpunkten. Testintyget är i allmänhet tillgängligt inom ett dygn efter provtagningen. Friskintyget är tillgängligt när det gått 11 dygn efter ett positivt test.

Om du inte använder Mina Kanta-sidor kan du få en utskrift av coronaintyget från den hälso- och sjukvårdsenhet där du vaccinerades eller testades.

EU:s coronaintyg fungerar också som coronapass

EU:s coronaintyg består av tre olika intyg: ett intyg om coronavaccination, ett intyg om covid-19-test och ett intyg om tillfrisknande från covid-19. Alla tre intygen fungerar också som coronapass. Coronapass ges också till personer som har haft corona och dessutom fått en vaccindos.

Coronapasset är ett alternativ till begränsningsåtgärder

Användningen av coronapass är ett alternativ till regionala coronabegränsningar, så att passet ger tillträde till exempelvis restauranger, nattklubbar samt evenemang och tillställningar av olika slag.

Aktörer som är föremål för coronabegränsningar kan ta i bruk coronapasset frivilligt. Aktörer som är föremål för begränsningar kan kräva att deras kunder visar upp coronapasset för att bli insläppta.

Evenemangsarrangören kan avläsa coronapasset med en mobil enhet som innehåller appen Coronaintygsavläsaren, som godkänts av THL. Coronaintygsavläsaren varken samlar in eller registrerar hälsouppgifter eller andra uppgifter.

Användning av coronaintyg i samband med resor

När du tänkt resa ska du ta reda på inreselandets kriterier för coronaintyg och för testresultatets giltighetstid. Coronaintygen kan ha olika giltighetstider i olika länder, och resenärer bör därför alltid i förväg ta reda på vilka coronabegränsningar och rutiner som gäller i inreselandet.

​​​​​​Kontakta hälso- och sjukvården om intyget saknas eller innehåller fel

Om coronaintyget inte syns på Mina Kanta-sidor eller om det finns fel i uppgifterna i intyget ska du kontakta den tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården där du vaccinerades eller där coronatestet gjordes. Kanta-tjänsterna kan inte korrigera felaktiga uppgifter. Felen korrigeras inom hälso- och sjukvården.

Mer information om coronaintyg och coronapass

Mina Kanta-sidors kundtjänst

  • Telefon: 020 634 4588. Vi betjänar vardagar kl. 9–16.
  • E-post: asiakaspalvelu@kanta.fi
  • Kundresponsblankett
Sidan har uppdaterats 17.01.2022

Undersidor för delen Coronaintyg och coronapass