Coronaintyg

Coronaintyg

EU:s coronavaccinationsintyg, testintyg och intyget om tillfrisknande kan fås från Mina Kanta-sidorna.

Spara eller skriv ut coronaintyget till dig själv från Mina Kanta-sidorna

  1. Logga in på Mina Kanta-sidor via sidan kanta.fi med ditt eget identifieringsmedel, till exempel bankkoder eller mobilcertifikat.
  2. Välj Coronaintyg i menyn till vänster. En länk till intygsavdelningen finns också på ingångssidan till Mina Kanta-sidor.
  3. Öppna coronaintyget genom att trycka på pdf-länken. Om du har ett intyg öppnas det i en ny flik.
  4. Spara pdf-filen i din egen telefon eller på någon annan apparat. På detta sätt har du alltid intyget inom räckhåll när du behöver det. Du kan också printa ut intyget på papper.

Se här hur intyget ser ut: Modellintyg av EU:s coronavaccinationsintyg

Coronavaccinationsintyget syns på Mina Kanta-sidor senast inom fem dygn efter att personen i fråga fått vaccinationen.

Coronaintyget på Mina Kanta-sidorna bildas av uppgifter som registrerats inom hälso- och sjukvården. Om det finns ett fel i uppgifterna i intyget ska du kontakta den aktör inom hälso- och sjukvården som du har fått vaccinationen av eller där coronatestet har gjorts. Kanta-tjänsterna kan inte korrigera felaktiga uppgifter.

Resenären ska utreda mållandets kriterier för testresultatets giltighet

EU:s coronavaccinationsintyg innehåller uppgifter om de coronavaccinationer som personen fått. Intyget kan användas till exempel vid gränsöverskridningar i EU-länder. Resenären ska före resan ta reda på hurudant intyg destinationslandet kräver.

Om du beslutar dig för att resa, kontrollera de aktuella inreserestriktionerna och andra bestämmelser med landets myndigheter innan du reser. När du återvänder till Finland från utlandet ska du beakta anvisningarna om karantän av Institutet för hälsa och välfärd.

Intyget är tekniskt sett i kraft ett år från att medborgaren hämtat intyget från Mina Kanta-sidor. En teknisk giltighetstid behövs, eftersom intygets underskriftscertifikat blir gammalt efter en viss tid, varefter intyget inte längre duger. Giltighetstiden är inte detsamma som immunitetens giltighet.

På intyget finns en kod, med vars hjälp man kan verifiera intygets äkthet. Vaccinationsintygets äkthet kan bekräftas i ett års tid från det datum då intyget hämtats från Mina Kanta.

EU:s coronaintyg fås via tjänsten Mina Kanta-sidor

EU:s coronaintyg som tas i bruk i juli består av tre olika intyg:

  • intyg om coronavaccination,
  • intyg om covid-19-test,
  • intyg om tillfrisknande från covid-19.

EU:s coronavaccinationsintyg fås tills vidare endast från Mina Kanta. Personer som inte använder Mina Kanta kan från hälsovården få ett annat intyg om coronavaccination. Senare i juli tas inom hälsovården i bruk en tjänst som gör det möjligt att printa ut EU:s coronaintyg åt personer som inte använder Mina Kanta-tjänsten.

Kontaktinformation

  • Telefon: 020 634 4588. Vi betjänar vardagar kl. 9–16.
  • E-post: asiakaspalvelu@kanta.fi
  • Kundresponsblankett

Mer information om coronaintyg

Sidan har uppdaterats 22.09.2021