Patientdataarkivet är en Kanta-tjänst där hälso- och sjukvårdsenheterna lagrar patientuppgifter från sina egna datasystem på ett datasäkert sätt. Patientdataarkivet ger möjlighet att förmedla hälso- och sjukvårdsuppgifter mellan olika hälso- och sjukvårdsenheter, om du har gett tillstånd eller samtycke till det.
Om du ger ditt samtycke kan läkare och andra som vårdar dig i Finland se dina tidigare hälso- och sjukvårdsuppgifter. När uppgifter om din vård förmedlas mellan olika vårdaktörer kan du få bättre vård och överlappande behandlingar och undersökningar kan undvikas.
Dina hälso- och sjukvårdsuppgifter visas på olika vårdplatser bara om du ger ditt samtycke
För att kunna läsa uppgifter i Patientdataarkivet krävs alltid en vårdrelation. Åtkomsträtt till hälso- och sjukvårdsuppgifterna har endast de personer inom hälso- och sjukvården som har ett certifikatkort och behörighet till uppgifterna i Patientdataarkivet i enlighet med sina arbetsuppgifter.
Vilka hälso- och sjukvårdsuppgifter lagras i Kanta?
I Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv lagras vårduppgifter och undersökningsresultat som finns i patientjournalerna. Innehållet i Patientdataarkivet utvidgas hela tiden. För närvarande läggs tandvårdsuppgifter till i arkivet. I framtiden kommer arkivet också att innehålla uppgifter om prehospital akutsjukvård och socialvård.
Uppgifterna visas från och med den tidpunkt då hälso- och sjukvårdsenheten har börjat lagra uppgifter i Patientdataarkivet. Äldre uppgifter än så visas varken i arkivet eller på Mina Kanta-sidor.
Kanta används inom både den offentliga och privata hälso- och sjukvården
Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv används av alla enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården och en stor del av de privata vårdgivarna. Användningen ökar hela tiden. En uppdaterad lista över privata hälso- och sjukvårdsenheter som använder tjänsten finns här.
På Mina Kanta-sidor ser du hälso- och sjukvårdsuppgifter som lagrats inom vården
I tjänsten Mina Kanta-sidor kan du se dina egna hälso- och sjukvårdsuppgifter. Mina Kanta-sidor visar samma uppgifter som antecknats i hälso- och sjukvårdens eget patientdatasystem. Om du upptäcker brister eller fel i dina uppgifter ska du vända dig till den hälso- och sjukvårdsenhet där du har fått vård.