Kanta-tjänsterna 15 år – från det första elektroniska receptet till internationell pionjär

Artikel - Systemutvecklare Skrivet 20.5.2025

Kanta-tjänsterna fyller 15 år i år. På vägen har tjänsterna vuxit till en riksomfattande resurs som stöder såväl utvecklingen av kundarbetet inom social- och hälsovårdssektorn som olika slag av forskning.

År 2025 är Kanta-tjänsterna ett namn som man känner till överallt inom social- och hälsovården i Finland. I Kanta-tjänsterna finns mer än 4,1 miljarder journalhandlingar om 6,8 miljoner personer. Yrkespersoner inom social- och hälsovården söker uppgifter via Kanta-tjänsterna i medeltal så mycket som 5,8 miljoner gånger i månaden.
 
Så har det ändå inte alltid varit. När Kanta-tjänsternas utvecklingshistoria vid FPA började bar kunden ännu recepten med sig i pappersform.
 
År 2010 innebar början på något nytt. Då förskrevs det första elektroniska receptet och MittKanta lanserades.
 
På 15 år har Kanta-tjänsterna vuxit till en riksomfattande helhet av digitala tjänster, som också väcker intresse internationellt. I framtiden kan data som finns i Kanta-tjänsterna göra det möjligt att förbättra välbefinnandet bland finländarna inom allt fler delområden i samhället. 

"Genom att utnyttja data skulle man kunna erbjuda lösningar som ökar gemenskapen och delaktigheten. Information som finns i Kanta-tjänsterna gör det möjligt att sätta in förebyggande åtgärder också på annat håll än inom social- och hälsovården. Det här skulle kunna minska belastningen på sektorn"

Från Åbo till tusentals och miljontals elektroniska recept

Kanta-tjänsterna kunde utvecklas tack vare brett kunnande, samarbete och hårt arbete – och inte utan de berömda företeelserna sisu och talkoanda.
 
– Kanta-tjänsterna utvecklades ända från början i gott samförstånd. Vi insåg att vi i Finland som ledande land håller på med något betydelsefullt. Det här gav en skön skjuts åt arbetet, påminner sig FPA:s pensionerade direktör för enheten för informationstjänster Marina Lindgren. Hon var en frontfigur i utvecklingen av Kanta-tjänsterna.
 
Förskrivningen av det första elektroniska receptet i Åbo i maj 2010 var en viktig mellanetapp i utvecklingen och ett medieevenemang. I dagens läge lagras redan cirka två miljoner recept i Kanta-tjänsterna varje månad.
 
– Elektroniska recept används heltäckande inom både den offentliga och den privata hälso- och sjukvården. Läkemedel kan fritt hämtas ut på vilket apotek som helst. Receptet finns bevarat och det följer alltid med kunden, berättar Lindgren.
 
Samma tanke ligger egentligen i bakgrunden för Kanta-tjänsterna som helhet. Kunduppgifterna lagras i Kanta-tjänsterna, där de uppdaterade är tillgängliga för yrkespersonalen. Kundernas uppgifter finns alltid där som kunden sköter sina ärenden.

""

Inte bara data, utan vad det möjliggör 

När uppgifterna överförs smidigt kan man förbättra kundens serviceprocesser och frigöra mer tid för kundarbete för yrkespersonalen. Det här kan också ge mycket efterlängtade besparingar under en tidsperiod med allt snävare resurser. 

Kanta-tjänsterna utvecklas med kundernas behov i fokus .
 
– Skalan för hur tjänsterna kan utvecklas är ofantlig. Den drivande kraften är yrkespersonalen inom hälso- och sjukvården, som i sin vardag identifierar utmaningarna och informationsbehoven i fråga om informationsgången till exempel med tanke på utveckling av beslutsfattandet, berättar FPA:s utvecklingschef Mia Mustonen.
 
Mustonen understryker att Kanta-tjänsternas kraft inte ligger i lagringen av data utan i hur data utnyttjas. De omfattande datamassorna i Kanta-tjänsterna kan redan nu användas till exempel i forskning, kunskapsbaserad ledning, statistikföring samt utveckling och innovation. Med hjälp av data kan man bland annat utveckla vårdpraxis och tillvägagångssätt inom social- och hälsovården samt stödja myndigheterna i deras beslutsfattande.
 
Mustonen påminner också om att man måste satsa på kvaliteten av de data som är tillgängliga via Kanta-tjänsterna så att man får ut den största möjliga nyttan. Det här arbetet utför FPA tillsammans med sina partner och intressentgrupper. Sisu och talkoanda råder alltjämt.

Från nationell resurs till internationell pionjär

Kanta-tjänsternas effekt är inte begränsad till enbart Finland. I fortsättningen överförs hälsouppgifter med finländarna allt smidigare också mellan EU-länderna. Kanta-tjänsterna har på många punkter fungerat som ett exempel i utvecklingen på europeisk nivå.
 
–Kanta-tjänsterna är unika som servicehelhet och nationellt patient- och klientdatalager. Det kommer begäranden om föreläsningar och synpunkter ända från utlandet. Det som har uppnåtts i Finland är inte självklart i resten av världen . Vi ska fortsättningsvis vara stolta över att Finland har gått in för att skapa en sådan här helhet, säger Mustonen.
 
Det finns alltså skäl att vara stolt. På 15 år har man gjort stora framsteg från det första elektroniska receptet.

Näringsrekommendationer och lösningar för den som känner sig ensam – hur kan Kanta-data utnyttjas om 15 år? 

Enligt Mia Mustonen gör Kanta-tjänsterna det också i framtiden möjligt att utnyttja social- och hälsovårdsuppgifter kundorienterat, datasäkert och kostnadseffektivt.
 
I framtiden skulle data som är tillgängliga i Kanta-tjänsterna kunna vara till hjälp också när det gäller att hitta lösningar på omfattande samhälleliga problem, såsom ensamhet.
 
– Genom att utnyttja data skulle man kunna erbjuda lösningar som ökar gemenskapen och delaktigheten. Information som finns i Kanta-tjänsterna gör det möjligt att sätta in förebyggande åtgärder också på annat håll än inom social- och hälsovården, till exempel inom undervisnings- och kultursektorn och i näringslivet. Det här skulle kunna minska belastningen på social- och hälsovården, funderar Mustonen.
 
Marknadsaktörer skulle kunna utveckla applikationer som gör det möjligt för medborgarna att använda sina egna välbefinnandedata på helt nya sätt. 
 
– Jag tror att yrkespersonalens roll som producent av data i framtiden minskar och kundens och teknologins roll ökar. I framtiden kan data som finns i Kanta-tjänsterna hjälpa kunderna att följa och främja sitt välbefinnande på ett mer övergripande sätt än för närvarande. Data skulle kunna utnyttjas till exempel när man gör upp personliga näringsrekommendationer, beskriver Mustonen.
 
– Också i framtiden fattar kunden besluten om användning av uppgifter efter att ha bedömt i vilka sammanhang data gynnar hen mest, summerar hon.
 
Kanta-tjänsterna rymmer alltså många möjligheter och outnyttjad potential. Finländarnas, social- och hälsovårdens och beslutsfattarnas behov och mod att visionera definierar hur Kanta-tjänsterna ser ut när de följande 15 åren har gått.

Läs mer