Chatbot-upotus

Tiedä OmaKantasi!

Kolme nuorta istuu ulkona pöydän ääressä

Tiedä OmaKantasi!

Tälle sivulle on koottu nuorille tietoa OmaKannasta. OmaKanta on verkkopalvelu, josta löydät omat terveystietosi ja lääkereseptisi sekä vähitellen näet tietoja myös sosiaalipalveluista, joita olet saanut. Tiedot tulevat näkyviin OmaKantaan aina sosiaali- ja terveydenhuollon käyntisi jälkeen.

Ainoastaan sinä itse, sinua hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä tietyissä tapauksissa huoltajasi voivat nähdä OmaKannassa olevat tiedot.

Huolettaako sinua jokin terveyteesi liittyvä asia? Juttele rohkeasti huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada tukea ja apua.

Katso video, jossa Iida kertoo, miten nuoret voivat käyttää OmaKantaa. (youtube.com)

OmaKannasta löydät terveystietojasi

OmaKannasta näet:

  • sinulle määrättyjen lääkkeiden reseptit
  • sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tekemät kirjaukset
  • sinulle tehdyt laboratorio- ja röntgentutkimukset 
  • rokotustietojasi.

Kaikkia vanhimpia sosiaali- ja terveydenhuollon käyntejäsi ei ole välttämättä kirjattu OmaKantaan.

Pääset kirjautumaan OmaKantaan tämän verkkopalvelun sivuilta, oikean yläkulman Kirjaudu OmaKantaan-painikkeesta. OmaKannan käyttöön tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.

Mobiilivarmenteesta saat lisätietoa matkapuhelioperaattoriltasi, verkkopankkitunnuksiin liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä pankin puoleen.

OmaKannan tiedot ovat yksityisiä 

OmaKannassa olevia tietojasi ei näe kukaan sellainen, joka ei liity terveytesi hoitoon. Esimerkiksi opettaja ei voi mennä katsomaan tietojasi OmaKantaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on aina vaitiolovelvollisuus sinuun liittyvissä asioissa eli he eivät kerro tietojasi eteenpäin.

Huoltaja voi asioida puolestasi OmaKannassa

Kun käyt lääkärin tai muun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla, hän arvioi, pystytkö päättämään asioistasi ja hoidostasi ilman huoltajan apua. Arvio tehdään jokaisella käynnillä erikseen.

Päätöskykyyn vaikuttaa moni syy, kuten

  • ikä, 
  • käynnin syy  
  • hoitosuunnitelma.

Jos hoitava henkilö arvioi, että olet päätöskykyinen, saat valita, näkyvätkö tietosi huoltajallesi OmaKannassa. Jos arvioidaan, että et voi päättää asioistasi yksin, myös huoltajasi näkevät tiedot OmaKannassa.

Yli 10-vuotiaan lapsen tiedot näkyvät huoltajalle sitä mukaa, terveydenhuollon organisaatioissa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmiin. Alle 10-vuotiaan tiedot näkyvät huoltajalle OmaKannassa.

Aikataulu

Yli 10-vuotiaiden lasten tietojen näkymisen muutos on otettu käyttöön useilla paikkakunnilla ja eri hoitopaikoissa. Omasta terveydenhuollostasi tai sosiaalipalveluistasi voit kysyä, milloin tiedot alkavat näkyä OmaKannassa.

Esimerkkejä

16-vuotias Siiri käy kouluterveydenhuollossa ehkäisyyn ja astmaan liittyen.

Yhdeksännellä luokalla oleva 16-vuotias Siiri on seurustellut puoli vuotta rinnakkaisluokalla olevan Leon kanssa. Siiri käy kouluterveydenhoitajan vastaanotolla keskustelemassa ehkäisyasioista. 

Terveydenhoitaja arvioi, että Siiri kykenee itse päättämään ehkäisystään. Tällöin Siiri voi valita, näkyvätkö ehkäisykäyntiä koskevat tiedot hänen vanhemmilleen OmaKannassa. Pohdittuaan asiaa Siiri toivoo, että käynnin tiedot eivät näy vanhemmille.

Siiri sairastaa astmaa, johon hänellä on lääkkeet. Tästä huolimatta hän saa astmakohtauksen koulun liikuntatunnilla. Siiri käy kohtauksen vuoksi kouluterveydenhuollossa lääkärin vastaanotolla ja tilanne saadaan rauhoitettua. Lääkäri arvioi, että Siiri on tässäkin tapauksessa kykenevä itse päättämään hoidosta. 

Siiri voi siis päättää, näkyvätkö tiedot huoltajille OmaKannassa. Koska vanhemmat ovat aina olleet mukana astman hoitoon liittyvillä kontrollikäynneillä Siiri päättää, että myös hänen vanhempansa voivat nähdä käynnin tiedot ja lääkärin uusimat astmalääkereseptit. 

10-vuotiaalle Otolle aloitetaan hampaiden oikomishoito.

10-vuotias Otto asuu tätinsä kanssa, joka on hänen huoltajansa. Otolle aloitetaan hampaiden oikomishoito, jonka suunnitellaan kestävän useiden vuosien ajan. Otto menee ensimmäiselle oikomishoitokäynnille yksin koulupäivän aikana läheiseen hammashoitolaan. 

Hammaslääkäri arvioi, että Oton huoltajan on tiedettävä hoitosuunnitelmasta ja että Otto ei voi päättää pitkäaikaisesta hoidostaan yksin. Tämän vuoksi hammashoitolasta soitetaan tädille ja kerrotaan tehdystä hoitosuunnitelmasta.

Lisäksi Oton oikomishoitoa koskevat tiedot tulevat näkyviin hänen tätinsä OmaKantaan.

Viidesluokkalaiset Kalle ja Linnea saavat HPV-rokotuksen.

Kaikki viides- ja kuudesluokkalaiset kutsutaan Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotukseen. Viidesluokkalaiset Kalle ja hänen serkkunsa Linnea asuvat eri paikkakunnilla. Molemmat ovat saaneet rokotuksen kouluterveydenhuollossa viidennen luokan terveystarkastuksessa, jossa vanhempi on ollut mukana. Kuitenkin vain Kallen vanhemmat näkevät rokotustiedon OmaKannassa. 

Uusi käytäntö, jossa huoltajalla on mahdollisuus nähdä lapsen tietoja OmaKannassa, tulee käyttöön vaiheittain eri paikkakunnilla ja hoitopaikoissa. Siksi Linnean rokotustiedot eivät näy hänen vanhemmilleen OmaKannassa. Kallelle ja Linnealle itselleen tieto rokotuksesta näkyy OmaKannassa.

Sivua päivitetty 6.2.2024

Nuorille-osion alasivut