Chatbot-upotus

OmaKanta

OmaKanta

OmaKannasta näet terveystiedot ja vähitellen sosiaalipalvelujen tietoja. Voit myös pyytää reseptin uusimista tai tallentaa hoitotahdon. Pääset kirjautumaan OmaKantaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

OmaKannassa voit

  • lukea hoitoon liittyvät kirjaukset
  • pyytää reseptin uusimista
  • tarkistaa laboratorio- ja röntgentutkimusten tulokset
  • nähdä vähitellen sosiaalipalvelujen tietoja
  • tallentaa oman hoitotahdon ja elinluovutustahdon
  • antaa luovutusluvan omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää niiden luovuttamisen
  • selata omia hyvinvointitietoja ja tallentaa mittaustuloksia
  • saada EU:n koronatodistuksen

Ei ole väliä, käytätkö julkisen, yksityisen vai työterveyshuollon palveluja. Valtakunnallisten Kanta-palvelujen ansiosta pääset näkemään tietosi OmaKannasta. Tiedot näkyvät palvelussa niin kauan, kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää.

Voit myös tarkistaa, mitkä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt tai apteekit ovat käsitelleet tietojasi Kanta-palvelujen kautta. Lue lisää Miten tarkistan, missä tietojani on käsitelty? -sivulta.

Käyttö vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja tunnistautumisvälineet

Sinun täytyy kirjautua OmaKantaan, jotta voit nähdä omat tietosi. Tunnistautumisvälineitä ovat

Tunnistautua voi myös Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä organisaatiokortilla tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla.

Kirjaudu OmaKantaan

Toisen puolesta asiointi

Huoltaja voi asioida kaikkien alaikäisten puolesta OmaKannassa. Yli 10-vuotiaan tietojen näkyminen huoltajalle on mahdollista sitten, kun lasta hoitavassa terveydenhuollon organisaatiossa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmään. Lue lisää alaikäisen puolesta asioinnista.

Täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö voi asioida toisen aikuisen puolesta OmaKannassa. Lue lisää toisen aikuisen puolesta asioinnista.

Jos tiedoissa on virhe

Jos havaitset tiedoissasi virheen tai puutteita, ota yhteyttä sinua hoitaneeseen sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköön tai apteekkiin, joka on kirjannut tiedot. Tämä yksikkö voi tarvittaessa korjata tietosi.

Kanta-palvelujen asiakaspalvelussa tietoja ei voida korjata.

Voit itse vaikuttaa tietojesi käyttöön

Kun asioit ensimmäistä kertaa sosiaali- ja terveydenhuollossa tai OmaKannassa, saat tietoa Kanta-palveluista ja Kantaan tallennettujen tietojen käytöstä. Tätä ilmoitusta kutsutaan Kanta-informoinniksi.

Voit itse vaikuttaa Kantaan tallennettujen tietojesi käyttöön. Antamalla luovutusluvan varmistat, että tietosi ovat hoitavan ammattilaisen saatavilla. Halutessasi voit rajoittaa tietojesi käyttöä potilastietojen luovutuskiellolla ja reseptitietojen luovutuskiellolla.

Voit antaa luovutusluvan ja asettaa kieltoja OmaKannassa osiossa Tietojen käytön hallinta. Voit myös antaa luovutusluvan tai asettaa kieltoja, kun asioit sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaana.

Lue lisää

Sivua päivitetty 4.9.2023