Chatbot-upotus

OmaKanta

OmaKanta

OmaKannasta näet terveystiedot ja vähitellen sosiaalipalvelujen tietoja. Voit myös pyytää reseptin uusimista tai tallentaa hoitotahdon. Pääset kirjautumaan OmaKantaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

OmaKannassa voit

  • lukea hoitoon liittyvät kirjaukset
  • pyytää reseptin uusimista
  • tarkistaa laboratorio- ja röntgentutkimusten tulokset
  • nähdä vähitellen sosiaalipalvelujen tietoja
  • tallentaa oman hoitotahdon ja elinluovutustahdon
  • antaa luovutusluvan omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää niiden luovuttamisen
  • selata omia hyvinvointitietoja
  • saada koronatodistuksen
Joko olet kuitannut OmaKannassa ilmoituksen, jossa kerrotaan tietojesi käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa?

Kun asioit ensimmäistä kertaa OmaKannassa 30.11.2023 jälkeen, saat luettavaksesi ilmoituksen, jossa kerrotaan Kanta-palveluista sekä tietojesi käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tätä ilmoitusta kutsutaan Kanta-informoinniksi.

Jos et ole vielä saanut uusinta Kanta-informointia, se avautuu luettavaksesi OmaKannassa heti kirjautumisen jälkeen. Lue ilmoitus ja kuittaa se vastaanotetuksi merkitsemällä rasti ruutuun ilmoituksen lopussa. Tämän jälkeen voit käyttää OmaKantaa normaalisti.

Laki muuttuu vuoden 2024 alusta alkaen. Sen vuoksi lupa tietojen luovuttamiselle eli luovutuslupa uudistuu. Voit päivittää aiemmin antamasi luvan OmaKannassa sen jälkeen, kun olet kuitannut ilmoituksen tietojesi käytöstä.

Ei ole väliä, käytätkö julkisen, yksityisen vai työterveyshuollon palveluja. Valtakunnallisten Kanta-palvelujen ansiosta pääset näkemään tietosi OmaKannasta. Tiedot näkyvät palvelussa niin kauan, kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää.

Voit myös tarkistaa, mitkä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt tai apteekit ovat käsitelleet tietojasi Kanta-palvelujen kautta. Lue lisää Miten tarkistan, missä tietojani on käsitelty? -sivulta.

Käyttö vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja tunnistautumisvälineet

Sinun täytyy kirjautua OmaKantaan, jotta voit nähdä omat tietosi. Tunnistautumisvälineitä ovat

Tunnistautua voi myös Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä organisaatiokortilla tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla.

Kirjaudu OmaKantaan

Toisen puolesta asiointi

Huoltaja voi asioida kaikkien alaikäisten puolesta OmaKannassa. Lapsen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen näkymisessä huoltajalle on eroja. Lue lisää alaikäisen puolesta asioinnista.

Täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö voi asioida toisen aikuisen puolesta OmaKannassa. Lue lisää toisen aikuisen puolesta asioinnista.

Jos tiedoissa on virhe

Jos havaitset tiedoissasi virheen tai puutteita, ota yhteyttä sinua hoitaneeseen sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköön tai apteekkiin, joka on kirjannut tiedot. Tämä yksikkö voi tarvittaessa korjata tietosi.

Kanta-palvelujen asiakaspalvelussa tietoja ei voida korjata.

Voit itse vaikuttaa tietojesi käyttöön

Kun asioit ensimmäistä kertaa sosiaali- ja terveydenhuollossa tai OmaKannassa, saat tietoa Kanta-palveluista ja Kantaan tallennettujen tietojen käytöstä. Tätä ilmoitusta kutsutaan Kanta-informoinniksi.

Voit itse vaikuttaa tietojesi käyttöön. Antamalla luovutusluvat varmistat, että tietosi ovat sinua hoitavien ammattilaisten saatavilla. Voit halutessasi myös rajoittaa tietojen käyttöä kielloilla. Terveydenhuollon potilastiedoille ja sosiaalipalvelujen asiakastiedoille on omat luovutusluvat.

Voit antaa luovutusluvan ja asettaa kieltoja OmaKannassa osiossa Tietojen käytön hallinta. Voit myös antaa potilastietojen luovutusluvan tai asettaa potilastietojen käyttöön kieltoja, kun asioit terveydenhuollossa.

Lue lisää

Sivua päivitetty 1.12.2023