Inom den nationella social- och hälsovården bildar Kanta-tjänsterna en digital tjänstehelhet, som också är kopplad till internationella informationssystem. Kanta-tjänsterna utvidgas och blir mångsidigare i takt med kundernas behov och lagstiftningens utveckling. Social- och hälsovårdsministeriet styr och finansierar utvecklingen av Kanta-tjänsterna.
Syftet med Kanta-utvecklingen och införandena är att svara på social- och hälsovårdens och medborgarnas behov samt på förändringarna i omvärlden. Kanta-tjänsternas informationsinnehåll utnyttjas också för sekundär användning och informationsledning. Vid utvecklingen beaktas de informationsbehov som social- och hälsovårdsreformen medför.
Utveckling av tjänsterna
Med utveckling av Kanta-tjänsterna avses utveckling av de tjänster som används inom social- och hälsovården. I publiceringstidtabellen beskrivs utvecklingsfaserna för år 2021. Tidtabellen innehåller utvecklingstidtabellerna för de funktioner som lagstiftningen kräver samt de tidsgränser som satts upp för social- och hälsovårdsaktörerna.
Fokusområden inom utvecklingen under 2021:
- Uppgifter om coronavaccinationer måste sparas i Kanta
- Utveckling av informationshanteringen inom läkemedelsbehandling
- Utveckling av Mina Kanta-sidor, bl.a.
Införande av tjänsterna
FPA stöder och handleder social- och hälsovårdsorganisationerna vid införandet av Kanta-tjänster. Införandena görs i tre omgångar varje år. Social- och hälsovårdsorganisationerna får stöd bland annat vid det förberedande mötet före införandet samt vid utbildningarna om verksamhetsmodeller och verksamhetssätt.
Fokusområden vid införandena under 2021:
- Skötsel av ärenden för minderåriga
- Sammanställningar av centrala hälsouppgifter
- Införande av Klientdataarkivet för socialvården
- Förmedling av intyg och utlåtanden från hälso- och sjukvården till FPA och Traficom (sådana utlåtanden som kan förmedlas elektroniskt)
- Införande av Arkivet över bildmaterial med radiologiskt informationsinnehåll