Sisältöjulkaisija

Laboratoriotulokset löytyvät kätevästi OmaKannasta

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 15.9.2021 Kaikki blogit

Kun haluaa tarkastaa laboratoriokäynnin jälkeen tuloksia, kannattaa käydä OmaKannassa. Sieltä voi seurata myös arvojensa kehittymistä.Nainen selaa puhelinta iloisena pysäkillä.

OmaKannassa on ollut laboratoriotuloksia nähtävillä jo useamman vuoden ajan. OmaKannan asiakkuusvastaavan Satu Räsäsen mukaan palvelua hyödynnetään aktiivisesti. 

‒ OmaKannasta käydään useimmiten tarkistamassa ja lukemassa kaikessa rauhassa käynnistä kirjatut tiedot, mutta palvelua käytetään paljon myös tutkimustulosten tarkistamiseen. Suosittua on myös reseptien tarkistaminen ja niiden uusiminen. 

Mistä laboratoriotulokset löytyvät OmaKannasta? 

Laboratoriotulokset löytyvät helposti OmaKannasta.

  1. Kirjaudu OmaKantaan Kanta.fi-sivustolta.
  2. Kun olet kirjautunut OmaKantaan, valitse sivun vasemmassa reunassa olevasta valikosta Terveystiedot-osio ja sen alta aukeavasta listasta Laboratoriotutkimukset.

Samasta kohdasta löytyvät myös koronavirustestien tulokset. 

Löytyvätkö OmaKannasta myös vanhat laboratoriotulokset? 

OmaKannassa on ollut tutkimusten tuloksia siitä alkaen, kun terveydenhuollon organisaatioissa on otettu Kanta-palvelut käyttöön. OmaKannasta ei näe ennen Kanta-palvelujen käyttöönottoa syntyneitä tutkimustietoja. 

OmaKannasta voi katsella sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa tehtyjen laboratotiotutkimusten tietoja. 

OmaKanta on pysyvä säilytyspaikka: sieltä voi seurata arvojensa kehittymistä ja muutosta.

Milloin tulokset tulevat nähtäville? 

Yhtä tiettyä aikamäärettä ei ole olemassa. Tulokset ovat nähtävissä OmaKannassa sitten, kun ne on terveydenhuollossa kirjattu ja hyväksytty Kanta-palveluun tallennettaviksi. 

Rutiinitesteistä tulokset voivat näkyä OmaKannassa hyvinkin ripeästi ‒ jo muutaman päivän kuluessa. Joistain muista laboratoriotesteistä tulosten saaminen voi kestää kauemmin. Myös tietojen tallentumisessa Kantaan voi olla viivettä, joka vaihtelee eri organisaatioissa. 

Usein terveydenhuollossa osataan jo tutkimuskäynnin yhteydessä kertoa, milloin tulokset ovat potilaalle nähtävissä OmaKannassa. 

Entä jos tuloksia ei löydykään OmaKannasta? 

Tuloksia kannattaa malttaa odottaa hetken, sillä tulosten valmistumisessa sekä tietojen kirjaamisessa ja tallentamisessa Kanta-palveluun voi olla viivettä. 

Tutkimusten ajankohta -sarakkeessa voi olla päivämäärä, jolloin tutkimuslähete on tehty. Kestolähetteet voivat löytyä pitkänkin aikavälin takaa. On siis hyvä etsiä tuloksia vanhojenkin käyntipäivämäärien alta. 

Tietojen löytämistä on helpotettu siten, että viimeisen kuukauden aikana muokattujen tietojen päivämäärä näkyy punaisena. 

Jos tuloksia ei ala kuulua, kannattaa olla yhteyksissä omaan terveydenhuollon hoitavaan yksikköön ja tiedustella asiaa. Joissakin tapauksissa lääkäri haluaa keskustella tuloksista, ennen kuin potilas saa tiedon OmaKannan kautta. 

Miten tulokset näkyvät tulevaisuudessa OmaKannassa? 

Laboratoriotutkimusten näyttämistä uudistetaan parhaillaan OmaKannassa. Sitä mukaa kun terveydenhuolto alkaa tallentaa tuloksia uudella tavalla, ne näytetään OmaKannassa tehdyn tutkimuksen nimen mukaan. Toivottu uudistus helpottaa tulosten seuraamista. Tällä hetkellä tulokset näkyvät käynnin ajankohdan mukaan. 

OmaKannassa uusi toiminto on jo olemassa, mutta terveydenhuollon puolella uudistus toteutuu vaiheittain. Siirtymävaiheessa kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset -osioissa tietoja voi näkyä kahdella eri tavalla: osa tiedoista näkyy tutkimuksen nimen mukaan ja osa käynnin ajankohdan mukaan. 

Siirtymävaihe kestänee jonkin aikaa, ennen kuin tutkimukset tallennetaan terveydenhuollossa yleisesti nimen mukaan. 

Lisätietoja:  

Päivitetty 9.11.2022.