Sisältöjulkaisija

Omakanta helpottaa oululaisen Aini Karppisen elämää

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 20.09.2020 Kaikki blogit

Reseptien uusiminen etänä on osoittautunut erityisen hyödylliseksi korona-aikana. Karppinen pitää myös tärkeänä tulevaa uudistusta, jonka myötä hän voi asioida iäkkään äitinsä puolesta.

Oululainen Aini Karppinen, 64, käyttää Omakantaa muutamia kertoja kuukaudessa. Eniten Karppinen käyttää palvelua reseptiensä tarkasteluun ja uusimiseen.

Aini Karppinen

− Reseptit ovat se ykkösjuttu, miksi käytän Omakantaa. Niiden uusiminen palvelun kautta on niin helppoa. Apteekeissa ei myöskään aina muisteta sanoa, paljonko lääkettä on jäljellä. Sen tarkistaminen käy kätevästi Omakannasta, Karppinen kertoo.

Reseptien tarkastelun lisäksi Karppinen käy Omakannassa tarkastelemassa lääkärikäyntiensä tietoja.

− Omakannasta voin tarkistaa esimerkiksi labratulokseni sekä sen, missä olen käynyt hoidettavana. Lääkärikäynneillä myös helposti unohtuu, mitä kaikkea vastaanotolla onkaan puhuttu. Potilaskertomus on nähtävillä Omakannassa, ja olen voinut käydä sen sieltä vielä jälkikäteen lukemassa. Kerran löysin jopa ehdotuksen vaihtoehtoisesta lääkityksestä, josta en muista lääkärikäynnillä lääkärin kanssa puhuneeni, Karppinen toteaa.

Helppo tarkistaa tärkeät tiedot

Karppinen pitää Omakantaa helppokäyttöisenä ja selkeänä. Palvelun käyttö on hänen mukaansa helpottanut elämää.

− Minulla on lääkeallergioita. Kanta-palvelun myötä sekä minun että lääkärien on ollut helpompaa tarkistaa, mitä lääkkeitä minulle on määrätty ja mitkä ovat olleet turvallisia ja toimivia. Jos jokin vanha tauti on iskenyt uudestaan, on ollut helppo tarkistaa, mikä lääke on jo aiemmin hyväksi havaittu, Karppinen kertoo.

Kanta-palvelun myötä sekä minun että lääkärien on ollut helpompaa tarkistaa, mitä lääkkeitä minulle on määrätty ja mitkä ovat olleet turvallisia ja toimivia.

Arkea helpottava mahdollisuus hoitaa reseptien uusiminen etänä osoittautui erityisen hyödylliseksi, kun koronaepidemia iski keväällä Suomeen. Karppinen pystyi uusimaan kaikki reseptinsä Omakannan kautta ja välttyi näin turhilta lääkärikäynneiltä.

− Reseptien uusimisen jälkeen soitin vielä apteekkiin, että voisivatko he kasata lääkkeet valmiiksi. Minun tarvitsi vain käydä nopeasti noutamassa ne. 

Asioiminen läheisen puolesta uusi tärkeä ominaisuus

Omakanta on uudistumassa vuoden 2021 alkupuolella niin, että asioiminen myös täysi-ikäisen puolesta tulee mahdolliseksi. Karppinen pitää uudistusta erittäin tervetulleena.

− Hoidan paljon iäkkään äitini terveyteen liittyviä asioita ja käytän häntä lääkärissä. Oikeus tarkastella hänen terveystietojaan helpottaisi kovasti hänen asioidensa hoitamista, Karppinen kertoo. 

Uudistus toisi varmuutta myös tulevaan.

− Tulevasta ei voi koskaan tietää. Jos esimerkiksi aviomieheni vanhenee eri tahtia kanssani tai sairastuisi vakavasti, on hyödyllistä, että pystyn näkemään myös hänen terveystietonsa, Karppinen pohtii.

Aini Karppisen TOP 3 hyödyt Omakannasta:

  1. Reseptien uusiminen ja tarkastelu
  2. Lääkäri- ja labrakäyntien tietojen tarkistaminen
  3. Tulevaisuudessa asiointi iäkkään äidin puolesta