Sisältöjulkaisija

Omakanta motivoi Maritta Wacklinia terveellisiin elämäntapoihin

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 15.02.2021 Kaikki blogit

Omakanta on tehnyt esimerkiksi laboratorioarvojen seuraamisesta helppoa ja kätevää, toteaa tamperelainen Maritta Wacklin, 71.

Maritta Wacklinilla on geneettinen alttius sydän- ja verisuonitauteihin. Sen takia hän käy säännöllisesti laboratoriokokeissa.  

− Arvoni ovat taipuvaisia kohoamaan, mutta toivon pärjääväni ilman lääkkeitä mahdollisimman pitkään, Wacklin sanoo.  

Siinä missä ennen laboratorioarvot olivat Wacklinilla paperilla listoina, tarkistaa hän nykyään arvot verkosta Omakannasta.  

− Kun voin tarkistaa arvoni kätevästi verkosta, se motivoi kiinnittämään huomiota terveellisiin elämäntapoihin, mikä auttaa pitämään muun muassa kolesterolin aisoissa. 

Tärkeä osa omasta hyvinvoinnista huolehtimista Wacklinille on terveellinen ruokavalio. Hän syö päivittäin runsaasti hedelmiä, ja kala kuuluu ruokavalioon useamman kerran viikossa.  

− Tällä hetkellä kiinnitän erityistä huomiota siihen, että saan tarpeeksi hyviä rasvoja ja olen lisännyt ruokavaliooni esimerkiksi pähkinöitä ja öljyjä. Lihaa en ole syönyt vuosiin. 

Kerrostalon seitsemännessä kerroksessa asuva Wacklin käyttää hissin sijaan rappusia ja on innostunut painohulavanteesta. Arkiliikuntaan kuuluu myös metsäkävelyä. 

Maritta Wacklin

Oman hoitotahdon kirjaaminen on tärkeää 

Toisinaan Wacklin tarkistaa lääkärikäynnin jälkeen Omakannasta, mitä lääkäri on kirjannut käynnistä. Hänellä on tapana verrata lääkärin kirjoittamaa tekstiä omiin vastaanotolla tekemiinsä muistiinpanoihin. 

− Olen jokusen kerran ottanut lääkäriin yhteyttä, kun olen huomannut väärinkäsityksen. Joskus tarkistan Omakannasta myös, milloin sovimmekaan, että menen seuraavan kerran verikokeisiin.  

Omakanta on yksi oman hyvinvointini takeista. Kun voin tarkistaa arvoni kätevästi verkosta, se motivoi kiinnittämään huomiota terveellisiin elämäntapoihin.

Wacklinille yksi tärkeä mahdollisuus Omakannassa on oman hoitotahdon kirjaaminen. Asia on koronan takia siirtynyt, sillä Wacklin haluaa käydä hoitotahtonsa läpi kolmen aikuisen tyttärensä kanssa ennen sen kirjaamista palveluun. Hän toivoo, että turvallinen tapaaminen ja hoitotahdon kirjaaminen olisi mahdollista tämän vuoden aikana. 

− Pidän tärkeänä, että Omakannan avulla esimerkiksi potilaan elvytyskielto kulkee hänen tiedoissaan mukana riippumatta siitä, missä häntä mahdollisesti hoidetaan. 

Omakanta on helppokäyttöinen ja selkeä 

Maritta Wacklin kannustaa myös ikäihmisiä opettelemaan Omakannan käyttöä.  

− Palvelu on loistava apuväline omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Mikä parasta, Omakanta on selkeä ja helppokäyttöinen. 

Wacklin kuvailee Omakannan käyttöä helpommaksi kuin verkkopankin käyttäminen. Siitä huolimatta hän pitää tärkeänä, että ikääntyvät saisivat tarvittaessa ensimmäisellä käyttökerralla tukea ja apua esimerkiksi perhekuntansa nuoremmilta jäseniltä. 

− Joskus ratkaisevaa voi olla se, että toinen ihminen näyttäisi ainakin kerran vieressä konkreettisesti, miten Omakantaan kirjaudutaan ja millaisia palveluita siellä on, Wacklin sanoo.  

Hän pohtii, voisiko esimerkiksi terveyskeskuksissa olla tällaista neuvontaa nykyistä enemmän.  

Myös Omakannan verkkokoulussa voi tutustua palvelun toimintoihin ja hyötyihin. 

− Apua kannattaa tarvittaessa kysyä rohkeasti. Ajattelen, että Omakanta on yksi hyvinvointini takeista. 

Maritta Wacklinin Top 3 hyödyt Omakannassa: 

  • Laboratorioarvojen seuraaminen 
  • Lääkärikäynteihin liittyvien tekstien tarkistaminen 
  • Hoitotahdon tallettaminen 

Lisätietoja:  

Lue myös aiemmat käyttäjätarinamme: