Sisältöjulkaisija

Omakanta pitää Verna Julkusen ajan tasalla

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 26.10.2020 Kaikki blogit

Verna Julkunen, 42, käyttää Omakantaa arjessaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Palvelu toimii Julkuselle ennen kaikkea muistin tukena.

Helsinkiläisellä Verna Julkusella on pitkäaikaissairaus, jonka hoitotasapaino on erinomainen. Sairaus vaatii kuitenkin, että laboratoriokokeissa pitää käydä melko säännöllisesti.  

– Omakannan avulla voin helposti seurata, milloin olen käynyt kokeissa viimeksi ja mihin seuraava kerta suunnilleen sijoittuu. Omakannasta näen myös laboratoriotulokseni ja pystyn vähän itsekin seuraamaan, missä mennään, Verna Julkunen kertoo. 

Verna Julkunen haravoi pihaa.

Kuva: Roope Permanto

Julkunen tarkistaa Omakannan kautta säännöllisesti myös reseptinsä. 

– Sairauteni vuoksi olen käyttänyt joitakin lääkkeitä jo pitkään. Omakannasta voin nopeasti tarkistaa, mitkä reseptini ovat voimassa ja paljonko lääkettä on vielä jäljellä. En vielä ole uusinut reseptejäni Omakannan kautta, mutta olen kuullut sen olevan melko vaivatonta, Julkunen pohtii. 

Kaikki tiedot saman katon alla Omakannassa 

Julkunen käyttää sekä yksityisiä että julkisia terveydenhuollon palveluita. Hän on antanut Omakannassa suostumuksen terveystietojensa välittämiseen häntä hoitaville tahoille. Suostumus tarkoittaa, että eri terveydenhuollon yksiköt voivat nähdä myös muualla kirjatut terveystiedot.  

Julkusen mukaan kaikkien tietojen löytyminen samasta paikasta on helpottanut sukkulointia lääkäripalvelujen välillä. 

– Lääkärissä käyminen on helpottunut Kanta-palvelujen myötä huomattavasti, kun lääkäri on voinut lukea kaikki aiempien käyntieni tiedot riippumatta siitä, missä olen asioinut. Aiemmin esimerkiksi työterveyden vaihtumisen myötä saatoin joutua selittämään jonkin vanhan vaivan juurta jaksaen uudelleen, kun tietoja ei ollut välitetty uuteen työterveyteen, Julkunen selittää. 

Lääkärissä käyminen on helpottunut Kanta-palvelujen myötä huomattavasti, kun lääkäri on voinut lukea kaikki aiempien käyntieni tiedot riippumatta siitä, missä olen asioinut.

Hän uskoo, että kaikkien tietojen löytyminen samasta paikasta helpottaa myös lääkärien työtä. 

Asioiminen lapsen puolesta helpottaa arkea 

Julkunen on hoitanut omaan terveyteensä liittyvien asioiden lisäksi myös lastensa asioita. Syksyyn 2020 asti hän on voinut asioida Omakannassa alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta.  

Myös yli 10-vuotiaan alaikäisen lapsen puolesta asiointi Omakannassa tulee mahdolliseksi loppuvuodesta 2020 alkaen vaiheittain eri puolilla Suomea.  Tarkka aikataulu riippuu siitä, milloin paikallinen terveydenhuollon yksikkö tekee muutokset omaan potilastietojärjestelmäänsä.  

Yli 10-vuotiaan lapsen tiedot voi tällä hetkellä pyytää terveydenhuollosta, mutta jatkossa arki helpottuu, kun tiedot ovat nähtävissä myös Omakannassa.  

– Olemme olleet onnekkaita siinä mielessä, että lapsemme ovat pysyneet todella terveinä, eikä meidän ole tarvinnut käydä lääkärissä pariin vuoteen. Uudistus kuitenkin varmistaa, että voin tulevaisuudessa tarkastella 7-vuotiaan lapseni terveystietojen lisäksi tarvittaessa myös 12-vuotiaan lapseni tietoja. 

Julkunen pitääkin uudistusta oman perheensä kannalta hyvänä. 

– Se helpottaa myös 12-vuotiaan asioiden hoitamista, mikäli siihen tulee jatkossa tarvetta, Julkunen toteaa. 

Verna Julkusen TOP 3 Omakannan hyödyt: 

  • Laboratoriokokeiden ja niiden tulosten seuraaminen 
  • Reseptien tarkastelu 
  • Asiointi alaikäisen lapsen puolesta 

Lue myös oululaisen Aini Karppisen kokemuksia Omakannan käytöstä