Sisältöjulkaisija

null Omakanta ja alaikäisen terveystiedot

Omakanta ja alaikäisen terveystiedot

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 20.02.2017 Kaikki blogit

Kansallisessa digipalvelussa, kuten Omakannassa, on katseluoikeuden varmistamisen oltava automaattista.

”Terveydenhuollossa on aina voitu arvioida tapauskohtaisesti alaikäisen lapsen kypsyyttä ja hänen kykyään päättää sekä omasta hoidostaan että tietojen luovuttamisesta vanhemmilleen. Digitaalisessa palvelussa tätä arviointimahdollisuutta ei kuitenkaan ole”, Omakannan asiakkuusvastaava Sari Ahonen sanoo.

Vuoden 2016 lokakuusta alkaen on myös Omakannasta voinut nähdä alle 10-vuotiaan lapsen terveystiedot.

”Joitakin poikkeuksia toki on. Tietoja ei näytetä esimerkiksi silloin, jos huoltajalle itselleen on määrätty edunvalvoja. Myös sopimukset ja määräykset lapsen huollosta ovat toistaiseksi asioita, jotka estävät tiedon näyttämisen – silloin kyse on lähinnä tietosuojasyistä”, Ahonen kertoo. 

Kun edellytykset ovat kunnossa, voi lapsensa puolesta asioiva huoltaja: 

  • katsella sähköisiä reseptejä ja terveystietoja
  • pyytää reseptin uusimista
  • kuitata palveluja koskevat informaatiot
  • antaa Kanta-palveluja koskevan suostumuksen, joka määrittelee miten ja missä tiedot ovat hyödynnettävissä hoidon yhteydessä

Alaikäinen voi itsekin katsoa omia tietojaan, mikäli hänellä on sähköinen henkilökortti, mobiilivarmenne tai pankkitunnukset tunnistautumista varten.

”Kannattaa huomioida, että Omakannassa näkyvät ainoastaan 1.8.2016 jälkeen tallennetut alaikäisten terveystiedot. Sitä vanhempia tietoja ei Omakannasta näe”, Sari Ahonen muistuttaa.

 

Lue lisää alaikäisen puolesta asioinnista

– katso myös usein kysytyt kysymykset