Sisältöjulkaisija

null Miten asioin apteekissa koronaviruksen aikana?

Miten asioin apteekissa koronaviruksen aikana?

Koronavirus - Kansalaiset Kirjoitettu 24.03.2020 Kaikki tiedotteet

Jos sinulla on flunssaoireita, älä mene paikan päälle apteekkiin, jotta et tartuta muita asiakkaita ja henkilökuntaa. Myös yli 70-vuotiaiden tulisi pysytellä toistaiseksi kotona. Apteekkiasiat voi hoitaa verkossa tai läheisen avustuksella.

Infograafi: Miten asioin apteekissa koronaviruksen aikana?Flunssaoireita potevan tai riskiryhmään kuuluvan kannattaa hyödyntää verkkoapteekkeja. Tarkista, voitko tilata tarvitsemasi lääkkeet verkosta suoraan kotiisi.

Laillisen verkkoapteekin tunnistaa verkkopalvelussa olevasta yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta (ks. alla). Lisätietoja lääkkeiden internetkaupasta saat Fimean verkkosivuilta (fimea.fi).

Yhteiseurooppalainen laillisen verkkoapteekin tunnus.

Pyydä apua lähipiiriltä

Voit pyytää läheistäsi tai tuttuasi hoitamaan apteekkikäynnin puolestasi. Katso alta ohjeet reseptilääkkeen noutamiseen. Siihen on kaksi tapaa:

1) Suomi.fi-valtuutus

Jos haluat valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi, tee apteekkiasiointi-valtuutus Suomi.fi-verkkopalvelussa. Kerro hakijalle myös henkilötunnuksesi sekä tarvitsemasi lääkkeen nimi. Hakija tarvitsee mukaansa vain oman henkilöllisyystodistuksensa.

2) Asiointi Kela-kortilla tai potilasohjeella

Toinen henkilö voi hakea reseptilääkkeesi apteekista, jos annat hänelle Kela-korttisi tai potilasohjeesi. Hakijan pitää tietää myös lääkkeen nimi.

Soita apteekkiin, mutta vain poikkeustapauksessa

Jos muut asiointivaihtoehdot eivät ole mahdollisia, voit hoitaa lääkeasiasi poikkeuksellisesti myös puhelimitse. Puhelun jälkeen saat lääkkeet apteekin noutolokeroon tai suoraan kotiin. Puhelimitse voi hankkia vain omia lääkkeitä eli puhelinasiointi toisen puolesta ei ole mahdollista. 

Viime kädessä kunta auttaa lääkkeiden hankkimisessa. Apteekkiasioinnin voi hoitaa esimerkiksi kotihoidon työntekijä. Oma kuntasi neuvoo asiassa.

Älä hamstraa lääkkeitä

Lääkkeitä ei kannata hankkia yli oman tarpeen. Reseptilääkkeitä voi hankkia toistaiseksi enintään kolmen kuukauden annoksen. Itsehoitolääkkeitä myydään yksi pakkaus asiakasta kohden. 

Lääkkeiden riittävyys on turvattu myös pandemian aikana. Rajoituksilla varmistetaan lääkkeiden alueellinen saatavuus kaikkialla Suomessa. 

Lisätietoja: