Sisältöjulkaisija

Elinluovutustahdon voi tallentaa Omakantaan

Tiedote Kirjoitettu 09.10.2019 Kaikki tiedotteet

Suomessa jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Luovuttajan tahto kuitenkin pyritään selvittämään. Omaisten kanssa keskustelemisen lisäksi se voidaan saada selville lompakosta löytyvästä elinluovutuskortista, Elinluovutus-mobiilisovelluksesta tai Omakantaan tallennetusta tiedosta.

Elinluovutustahto tarkoittaa, että haluaa luovuttaa kuolemansa jälkeen elimiään ja kudoksiaan elinsiirtoon toisen henkilön hoitamiseksi. Oman tahtonsa voi helposti tallentaa yhdellä klikkauksella Omakannan Elinluovutustahto-sivulla. Omakantaan kirjaamisen lisäksi elinluovutustahdosta on hyvä kertoa läheisille.

Omakantaan voi kirjoittaa lisätietoja antamastaan elinluovutustahdosta, ja sieltä voi myös tulostaa voimassa olevan elinluovutustahdon. Omakannassa tehty elinluovutustahto tallentuu Kanta-palveluun, josta terveydenhuollon ammattilainen näkee sen potilastietojärjestelmän kautta.

Omakanta on kansalaisen verkkopalvelu, josta näkee terveydenhuollon ammattilaisen kirjaamat terveystiedot ja reseptit. Huoltaja näkee Omakannasta alle 10-vuotiaan lapsen tiedot. Palvelussa voi myös pyytää reseptin uusimista sekä kirjata elinluovutustahdon lisäksi hoitotahdon. Omakantaan kirjaudutaan osoitteessa www.kanta.fi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–12.10.2019. Lauantaina 12.10. on Euroopan elinsiirtopäivä.  Elinsiirtoviikolla on paikallisia tapahtumia ympäri Suomen ja tunnetut lähettiläät muistuttavat elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä. 

Lisätietoja