Chatbot-upotus

Lääkkeen osto ulkomaisella reseptillä

Lääkkeen osto ulkomaisella reseptillä

Suomesta alkaa vaiheittain saada lääkkeitä toisen Euroopan maan sähköisellä reseptillä. Tällä hetkellä lääkkeitä voi ostaa virolaisilla, kroatialaisilla, portugalilaisilla, puolalaisilla ja espanjalaisilla sähköisillä resepteillä.

Voit ostaa lääkkeitä apteekista sinulle kotimaassasi määrätyllä sähköisellä reseptillä, jos maallasi on valmius lähettää reseptitietoja Suomeen. Tällä hetkellä lääkkeitä voi ostaa

  • virolaisilla
  • kroatialaisilla
  • portugalilaisilla
  • puolalaisilla
  • espanjalaisilla sähköisillä resepteillä.

Palvelun piiriin on tulossa lisää maita myöhemmin. Voit asioida kaikissa Suomen apteekeissa.

Lue informointi siitä, miten tietojasi käsitellään, kun ostat reseptilääkkeitä sähköisellä reseptillä suomalaisesta apteekista (pdf).

Sähköisen reseptin suostumus- ja kieltokäytännöt vaihtelevat eri maissa. Jos maassasi vaaditaan suostumus reseptitietojen luovuttamiseen toisen maan apteekeille, käy antamassa se ennen suomalaisessa apteekissa asioimista. Reseptejä, joihin olet mahdollisesti tehnyt luovutuskiellon, ei voi toimittaa Suomessa.

Voit ostaa lääkkeitä Suomesta myös EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä määrätyllä kirjallisella reseptillä.

Asiointi suomalaisessa apteekissa

Kun ostat lääkkeitä sähköisellä reseptillä, sinun tulee asioida apteekissa itse. Ota apteekkiin mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus, eli passi tai henkilökortti. Esimerkiksi virolaisella sähköisellä reseptillä voit ostaa lääkkeitä, jos resepti on määrätty virolaisella henkilötunnuksella ja sinulla on Viron kansalaisuus tai oleskelulupa. 

Seuraavia lääkkeitä et voi ostaa Suomesta:

  • huumausaineet
  • tietyt, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet.

Jokainen maa voi rajata palvelun ulkopuolelle myös muita lääkkeitä.

Toisen puolesta asiointi ei ole mahdollista, sillä tietoja asiasta ei pystytä välittämään sähköisesti maiden välillä. Jos alaikäinen asiakas on läsnä apteekissa, asiointi on lähtökohtaisesti mahdollista. Alaikäisen reseptitietojen välittymisessä palvelun kautta on kuitenkin maakohtaisia eroja.

Edellytyksenä lääkkeen toimittamiselle apteekista on, että resepti täyttää suomalaisen lainsäädännön vaatimukset ja että lääkkeellä on Suomessa myyntilupa.

Lääkevalikoima vaihtelee eri maissa. Huomaathan, että Suomessa lääkevaihto voidaan suorittaa eri periaattein kuin kotimaassasi. Apteekki toimittaa lääkkeet Suomen lainsäädännön mukaisesti. 

Jos lääkkeen ostaminen apteekista alkuperäisellä reseptillä ei onnistu ja lääkkeen tarve on kiireellinen, ota yhteyttä suomalaiseen terveydenhuoltoon. 

Toistaiseksi et voi saada Suomesta ostetuista lääkkeistä suorakorvausta. Tilanteestasi riippuen voit hakea korvausta jälkikäteen asuinmaastasi tai Kelasta. Säilytä tätä varten lääkkeisiin liittyvät dokumentit, kuitit ja suojapakkaukset.

Minun terveyteni-tunnus EU-lipulla. Sähköiset terveyspalvelut - digitaalinen palveluinfrastruktuuri. Euroopan unionin tarjoama palvelu.

Lue lisää