Chatbot-upotus

Lääkkeiden ostaminen ulkomaisella reseptillä

Lääkkeiden ostaminen ulkomaisella reseptillä

Voit ostaa reseptilääkkeitä Suomesta joko paperisella tai sähköisellä eurooppalaisella reseptillä. Tällä hetkellä Suomessa käy muutaman maan sähköinen resepti.

Voit ostaa reseptilääkkeitä Suomesta 

Voit ostaa lääkkeitä ulkomaisella reseptillä mistä tahansa apteekista Suomessa. 

Sähköisen eurooppalaisen reseptin piiriin on tulossa lisää maita jatkossa. 

Lue, miten tietojasi käsitellään, kun ostat reseptilääkkeitä sähköisellä reseptillä suomalaisesta apteekista (pdf).

Apteekissa asioiminen Suomessa 

Anna suostumus ennen asiointia

Sähköisen reseptin suostumuskäytännöt vaihtelevat eri maissa. Jos maassasi vaaditaan suostumus siihen, että reseptitietojasi saa luovuttaa toisen maan apteekeille, anna suostumus ennen suomalaisessa apteekissa asioimista. 

Apteekissa 

Kun ostat lääkkeitä ulkomaisella sähköisellä reseptillä, sinun täytyy asioida apteekissa itse. Ota apteekkiin mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti. Eri mailla voi lisäksi olla muita vaatimuksia lääkkeen saamiseksi. Tarkista ne sen maan viranomaisilta, josta olet saanut reseptin. 

Voit ostaa reseptilääkkeitä myös toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä kirjoitetulla paperisella reseptillä. Lue lisää paperireseptillä asioimisesta: Ulkomaisen lääkemääräyksen käyttäminen Suomessa (eu-terveydenhoito.fi).

Toisen henkilön puolesta asiointi 

Voit pääsääntöisesti asioida lapsen puolesta sähköisellä eurooppalaisella reseptillä. Lapsen täytyy olla tällöin mukana apteekissa. Alaikäisen reseptitietojen välittymisessä Suomeen on kuitenkin maakohtaisia eroja. 

Täysi-ikäisen puolesta asioiminen ei ole mahdollista.

Apteekkiasioinnin rajoitukset Suomessa

Voit ostaa ulkomaisella reseptilläsi lääkettä Suomesta, jos

  • resepti täyttää suomalaisen lainsäädännön vaatimukset 
  • lääkkeellä on Suomessa myyntilupa. 

Seuraavia lääkkeitä et voi ostaa Suomesta: 

  • huumausaineet 
  • tietyt, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet 
  • apteekissa valmistettavat lääkkeet 
  • pakkaukset, jotka sisältävät useita eri valmisteita.

Huomaa, että  

Miten toimin ongelmatilanteissa? 

Jos lääkkeen ostaminen apteekista ei onnistu ja tarvitset lääkettä kiireellisesti, ota yhteyttä suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Lääkekorvausten hakeminen

Toistaiseksi et voi saada sähköisellä eurooppalaisella reseptillä Suomesta ostetuista lääkkeistä korvausta suoraan apteekista. Tilanteestasi riippuen voit hakea korvausta jälkikäteen asuinmaastasi tai Suomesta Kelasta. Säilytä tätä varten lääkkeisiin liittyvät dokumentit, kuitit ja suojapakkaukset.

Usein kysyttyä lääkkeen ostamisesta ulkomaisella sähköisellä reseptillä

Voit ostaa lääkettä Suomesta, jos sinulla on espanjalainen kuvallinen sairausvakuutuskortti. Jos espanjalaisessa sairausvakuutuskortissasi ei ole kuvaa, esitä apteekissa lisäksi passi tai kuvallinen henkilökortti. 

Ota myös huomioon, että Espanjalla voi olla lisäksi muita vaatimuksia lääkkeen saamiseksi. Tarkista ne Espanjan viranomaisilta. 

Jos sinulla ei ole espanjalaista sairausvakuutuskorttia ja tarvitset lääkettä kiireellisesti, ota yhteyttä suomalaiseen terveydenhuoltoon, jotta saat uuden reseptin.

Voit asioida sähköisellä reseptilläsi suomalaisessa apteekissa, jos sinulla on molemmat seuraavista: 

  • virolainen henkilötunnus  
  • rekisteröity osoite Virossa. 

Lisäksi tarvitset virolaisen passin tai kuvallisen henkilökortin. 

Ota myös huomioon, että Virolla voi olla lisäksi muita vaatimuksia lääkkeen saamiseksi. Tarkista ne Viron viranomaisilta. 

Jos et täytä edellä mainittuja vaatimuksia ja tarvitset lääkettä kiireellisesti, ota yhteyttä suomalaiseen terveydenhuoltoon, jotta saat uuden reseptin.


 

Sivua päivitetty 23.4.2024