Tietosuoja ja -turva

Tietosuoja ja -turva

Resepti- ja potilastiedot ovat arkaluonteisia terveystietoja. Kanta-palveluissa tietoja käsitellään luotettavasti ja turvallisesti.

Omakanta on henkilökohtainen palvelu, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella. Tunnistautua voi myös Väestörekisterikeskuksen myöntämällä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla tai organisaatiokortilla. Tunnisteilla varmennetaan kirjautujan henkilöllisyys, koska niiden käyttö vastaa allekirjoitusta. Omia tunnistautumisvälineitä ei saa antaa toisen henkilön käyttöön, eikä tunnistautumiseen saa käyttää toisen henkilön tunnuksia.

Palvelun yhteys on suojattu niin, ettei ulkopuolinen taho pysty näkemään luottamuksellisia tietojasi.

Poistu palvelusta aina Kirjaudu ulos -linkistä, jotta yhteys katkeaa eikä tietoja saa enää esiin ilman uutta tunnistautumista. Jos käytät palvelua yleisessä käytössä olevalta päätteeltä, tyhjennä selaimen välimuisti ja sulje käyttämäsi selainikkuna, kun olet lopettanut sovelluksen käytön. Lue lisää välimuistin tyhjentämisestä (viestintavirasto.fi). 

Kanta-palveluissa pyritään tukemaan yleisimmin käytössä olevia, valmistajien tukemia käyttöjärjestelmiä, selaimia ja niiden yhdistelmiä. Vanhentunut käyttöjärjestelmä, kuten Windows XP, ei tue nykyisiä tietoturvastandardeja ja –suosituksia, eikä Omakanta toimi kaikissa selaimissa, joita käytetään tällaisen vanhentuneen käyttöjärjestelmän kanssa.

Turvallisen internet-selailun kannalta on suositeltavaa päivittää tietokone ja sen ohjelmat ja lisäosat säännöllisesti. Muista päivittää myös virusturva ja tietokoneen palomuuri. Aiheesta lisää Viestintäviraston sivulla. Jos käytät palvelua mobiililaitteella, huomioi Viestintäviraston ohjeistus.

Omakannassa voit seurata, missä organisaatioissa reseptitietojasi on katsottu ja käsitelty tai mihin potilastietojasi on luovutettu. Voit lisäksi pyytää rekisterinpitäjältä tiedon siitä, ketkä ovat käsitelleet ja katselleet sinua koskevia tietoja.

Reseptit tallennetaan Reseptikeskukseen. Sinne pääsevät vain sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä apteekissa työskentelevät henkilöt, joilla on sosiaali- ja terveydenhuollon varmentajan myöntämä toimikortti ja työtehtävän mukaiset käyttöoikeudet. Tietojen katselu edellyttää hoito- tai asiakassuhdetta ja potilaan suostumusta. Kelalla on oikeus käyttää Reseptikeskuksen tietoja lääkekorvausten käsittelyä varten.

Potilastiedot tallennetaan Potilastiedon arkistoon. Sinne pääsevät vain terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, joilla on terveydenhuollon varmentajan myöntämä toimikortti ja työtehtävän mukaiset käyttöoikeudet. Tietojen luovutus Potilastiedon arkistosta terveydenhuollon toimintayksiköiden välillä edellyttää hoitosuhdetta ja potilaan suostumusta. Potilas voi rajata suostumustaan tekemällä kieltoja Omakannassa tai terveydenhuollossa. Kelalla ei ole pääsyä Potilastiedon arkistoon tallennettuihin tietoihin.

Sivua päivitetty 22.08.2019