Innehållspublicerare

Mina Kanta-sidor allt populärare i kommunerna

Artikel Skrivet 11.4.2022 Alla artiklar

De som använder Mina Kanta-sidor ökade år 2021 i antal med hela 39 procent jämfört med föregående år. Framför allt coronaintyget ökade användningen av Mina Kanta-sidor.

Enligt kundrelationsansvariga Tiia Kupiainens bedömning är coronatiden en av orsakerna till att Mina Kanta-sidors popularitet ökat i hela landet: coronaintyget behövdes framför allt för resor, men också på olika evenemang och på restauranger. 

– Coronaintygen användes omfattande och de kunde laddas ner eller skrivas ut via Mina Kanta-sidor. Användningen av tjänsten har ökat klart runt om i Finland. En annan orsak kan vara den nya egenskapen att det går att sköta ärenden på Mina Kanta-sidor för en annan vuxen persons räkning. Den möjligheten har funnits redan tidigare när det gäller minderåriga.

Användningsgraden av Mian Kanta-sidor per kommun
 

Antalet användare har ökat stadigt i kommunerna och ökningen är totalt 39 procent. Tidigare låg bland annat kommunerna i norr med sina långa avstånd till olika tjänster i täten vad gällde användningen av Mina Kanta-sidor. Nu har användningen ökat framför allt i de stora städerna och kommunerna i Södra Finland.  

Städerna i täten 

I relation till folkmängden är Grankullaborna de mest aktiva användarna av Mina Kanta-sidor och Åboborna följer tätt efter. I båda städerna används Mina Kanta-sidor av mer än 77 procent av invånarna. I Helsingfors och Tammerfors är motsvarande siffra över 76 procent. Bland fem i topp ryms ytterligare Träskända med en användarandel på mer än 75 procent. 

Som jämförelse kan man se på år 2020, då de som använde Mina Kanta-sidor utgjorde något över 50 procent av folkmängden i de här städerna. Andelen användare har alltså på ett år ökat med mer än 20 procentenheter. 

På de följande platserna vad gäller andelen användare ligger Kervo, Esbo, Gustavs, Nådendal och Vanda. I relation till folkmängden når totalt 37 kommuner en användarandel på mer än 70 procent. 

I städerna i täten har andelen användare på ett år ökat med mer än 20 procentenheter.

Med undantag för en kommun används Mina Kanta-sidor av mer än hälften av invånarna i Finlands alla kommuner och städer. 

Den lilla Vårdö kommun på Åland ligger sist i den här statistiken, men också där använder nästan hälften av invånarna Mina Kanta-sidor. Det finns en tydlig orsak till att användningen är mindre utbredd. 

– Kommunerna på Åland har ännu inte ålagts att ansluta sig till Patientdataarkivet. Därför visas patientuppgifter som gäller ålänningar inte lika omfattande på Mina Kanta-sidor som patientuppgifter som gäller dem som är bosatta i fasta Finland. De uppgifter om ålänningar som behövs på coronaintyget sparas emellertid i Kanta-systemet, berättar Kupiainen. 

Intresse för heltäckande tjänst 

Allt som allt hade Mina Kanta-sidor 3,8 miljoner unika användare år 2021. I medeltal användes Mina Kanta-sidor 1,3 miljoner gånger varje månad. I december var antalet användare mer än två miljoner. Då alla användare räknas samman på årsnivå var antalet inloggningar hela 42,4 miljoner.  

Under 2021 har 3,3 miljoner personer ner coronavaccinationsintyget. Största delen av intygen har laddats ner från Mina Kanta-sidor. 

Kupiainen tror att antalet användare av Mina Kanta-sidor kommer att ligga på en hög nivå också i framtiden. 

– Mina Kanta-sidor är en mångsidig tjänst. Allt fler känner till att man kan läsa sina hälsouppgifter och smidigt förnya sina recept där. Det finns många olika funktioner och tjänsten utvecklas hela tiden. Ett exempel är att man i framtiden kommer att se mera heltäckande uppgifter om sitt välbefinnande och sina klientuppgifter inom socialvården.

Läs mer