Sisältöjulkaisija

Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä – varo huijauksia

Tiedote - Kansalaiset Kirjoitettu 23.9.2021 Kaikki tiedotteet

Omakannan nimissä levitetään valheellisia verkkomainoksia eri kanavissa. Verkon hakukoneissa on Omakannan huijausmainoksia, joiden kautta päätyy rikollisten sivustolle.

Verkon hakukoneissa (esim. Google ja Bing), on mainoksia, joissa olevien linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Mainosta klikkaamalla päätyy rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle. Kyseessä on tietojenkalastelu, jonka tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnuksia. 

Älä kirjaudu Omakantaan suoraan hakukoneesta

Omakanta-palveluun kirjaudutaan turvallisesti kirjoittamalla selaimen osoitekenttään kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Älä kirjaudu Omakantaan suoraan verkon hakukoneista.

Kanta.fi-sivuston Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, joka on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Myös Suomi.fi-tunnistautumisen osoiterivillä on lukon kuva, joka ilmentää suojattua sivua.

Tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä. 

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, toimi seuraavasti:

  • Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.
  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Omakantaa ylläpitävä Kela selvittää asiaa yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa.

Lue lisää