Sisältöjulkaisija

Mitä asioita Omakannassa voi hoitaa toisen aikuisen puolesta?

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 23.04.2021 Kaikki blogit

Täysi-ikäisen puolesta asiointi on toivottu ominaisuus. Se helpottaa monien arkea, mutta ihan kaikille se ei ole vielä mahdollista. Vastasimme tärkeimpiin täysi-ikäisen puolesta asiointiin liittyviin kysymyksiin.

Nainen ja mies katsovat puhelinta.

Kuka voi asioida täysi-ikäisen puolesta Omakannassa?  

Täysi-ikäisen puolesta asioimiseen Omakannassa tarvitaan sähköinen asiointivaltuus Terveydenhuollon asioiden hoito, joka annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa. Palveluun tunnistautumista varten tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Palvelun kautta voi myös pyytää toiselta henkilöltä valtuutta tämän puolesta asiointiin Omakannassa. Tällöin vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, jotta asiointivaltuus tulee voimaan.  

Valtuuden voi antaa kelle tahansa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle, ja sen voi myös perua Suomi.fi-verkkopalvelussa. 

Ketkä voivat hyötyä siitä, että heidän puolestaan asioidaan? 

Puolesta asioinnista hyötyvät etenkin henkilöt, joille sähköinen asiointi tuntuu syystä tai toisesta hankalalta. Myös esimerkiksi hyvin iäkkäille tai tilapäisesti sairastuneille voi olla hyödyllistä, että joku asioi heidän puolestaan Omakannassa. 

Onnistuuko asiointi myös sellaisten henkilöiden puolesta, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai jotka ovat edunvalvonnassa? 

Vaikka toisen aikuisen puolesta asiointi helpottaa jo monia, se ei ole vielä mahdollista aivan kaikille. Edunvalvoja ei toistaiseksi voi asioida Omakannassa päämiehensä puolesta. Myöskään valtuuden tekeminen ilman sähköistä tunnistautumista ei ole vielä mahdollista.  

Suomi.fi-verkkopalvelusta vastaava Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voitaisiin antaa tällaisissa tilanteissa. Tavoitteena on, että toteutuksen aikataulu tarkentuu vielä vuoden 2021 aikana. 

Miten Omakannassa asioiminen täysi-ikäisen puolesta käytännössä toimii?  

  • Valtuuden saatuasi voit kirjautua Omakantaan omilla tunnuksillasi normaaliin tapaan. 
  • Kirjautumisen jälkeen valitse Toisen puolesta asiointi -linkki.  
  • Avautuva sivu näyttää automaattisesti sen henkilön tai henkilöt, jotka ovat antaneet valtuudet asioida heidän puolestaan. Lisäksi näet tässä huollettavien lastesi tiedot. 
  • Valitse henkilö, jonka puolesta haluat asioida.  
  • Valinnan jälkeen voit asioida Omakannassa hänen puolestaan. 

Mitä Omakannassa voi tehdä täysi-ikäisen puolesta, eli mihin tietoihin pääsee käsiksi ja mihin ei? 

Valtuutettu voi asioida Omakannassa lähes samaan tapaan kuin valtuuttaja asioisi itsekin. Hän voi esimerkiksi katsella puolesta asioitavan tallennettuja tietoja hoidoista, laboratoriotuloksista ja resepteistä sekä lähettää reseptin uusimispyynnön.

Valtuutetulla ei kuitenkaan ole oikeutta tarkastella puolesta asioitavan elinluovutus- tai hoitotahtoa eikä hyvinvointitietoja. Valtuutetun on toimittava yhteisymmärryksessä valtuuttajan kanssa. 

Lue lisää: