Sisältöjulkaisija

Todistukset ja lausunnot sähköisesti eteenpäin

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 26.10.2021 Kaikki blogit

Tiettyjä terveystodistuksia tai niiden tietoja voidaan välittää jo sähköisesti Kelan etuuskäsittelyyn ja Traficomiin. Sähköinen välitys yleistyy koko ajan. 75-vuotiaan Arvo Soinisen mielestä ajokortin uusiminen netissä oli helppoa ja nopeaa.

Kun kuopiolainen Arvo Soininen oli täyttämässä 75 vuotta, ajokortti oli uusittava. Soininen oli kuullut, että terveyskeskuksessa oli parin kuukauden jono ja ettei lääkäri enää edes kirjoittaisi todistusta ajokorttia varten. Toisin kävi.


​​​​​​– Varasin lääkäriaikaa verikoetuloksistani, mutta sovittiin, että ajokorttiasian voisi hoitaa samalla. Pääsin tutkittavaksi jo kahden viikon päästä. Lääkäri oli tuttu, eikä minun tarvinnut selvittää koko terveyshistoriaani. Hoitaja teki sitten kuulo-, näkö- ja muistitestin. Kaikki sujui hyvin, kertoo Soininen.

Lääkäri tallensi sähköisen Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen Kanta-palveluiden Potilastiedon arkistoon. Sieltä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom saa tarvittavat ajoterveystiedot sähköisesti suoraan kyseiseltä F122-lomakkeelta.

Vastaanoton jälkeen Soininen uudisti ajokorttinsa eli teki tarvittavan hakemuksen Oma asiointi -palvelussa Traficomin nettisivuilla.

– Hakemus oli helppo täyttää. Maksoin 22 euroa ja ihmettelin, kun kortti oli voimassa heti. Kuuden päivän päästä varsinainen ajokortti tuli sitten vielä postissa kotiin.

Lääkäri tallensi sähköisen Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen Kanta-palveluiden Potilastiedon arkistoon.

Soinisen passi oli voimassa, joten sähköisessä muodossa oleva valokuva ja nimikirjoitus löytyivät viranomaisrekisteristä ja olivat näin myös Traficomin käytettävissä.

– Kävin juuri syntymäpäivillä, jossa oli mukana yksi yli 80-vuotias. Hänkin kertoi uusineensa ajokorttinsa netissä ongelmitta. Itsekin voin vain suositella: uusiminen on helppoa ja nopeaa.

Sähköinen välitys yleistyy

Erilaisia todistuksia ja lausuntoja tai niiden tietoja voidaan nykyään asiakkaan pyynnöstä välittää terveydenhuollosta sähköisesti ulkopuolisille toimijoille: Kelaan voidaan toimittaa kuusi eri lomaketta ja Traficomille Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen johtopäätöstiedot.

Tällä hetkellä noin kymmenen terveydenhuollon yksikköä tallentaa ajokykylausunnon Potilastiedon arkistoon, josta sitä pystytään hyödyntämään Traficomissa ajokorttia uusittaessa.

Tietyt todistukset voidaan välittää terveydenhuollosta suoraan Kelaan etuuskäsittelyä varten. Kelaan lähetettävistä todistuksista merkittävimmät ovat Lääkärintodistus A sairauspäivärahaa varten ja Lääkärinlausunto B, jota tarvitaan työkykyä, kuntoutusta tai lääkekorvausoikeuksia koskevien etuuksien ratkaisemisessa.

Muita sähköisesti välitettäviä lomakkeita ovat Lääkärintodistus D lapsen erityishoitorahaa varten, Lääkärinlausunto erityisäitiysvapaan tarpeesta, Todistus raskaudesta tai jälkitarkastuksesta sekä Todistus matkakorvausta varten.

Tietyt todistukset voidaan välittää terveydenhuollosta suoraan Kelaan etuuskäsittelyä varten.

Sähköinen lääkärintodistus voidaan välittää suoraan Kelaan, jos tästä on sovittu lääkärin kanssa ja terveydenhuollossa on siihen mahdollisuus. Tällöin asiakkaan ei tarvitse toimittaa lomakkeita ja lausuntoja erikseen.

Asiakkaan kannattaa ensin varmistaa terveydenhuollosta, onko todistusten sähköinen välitys jo käytössä. Osa terveydenhuollon yksiköistä ei vielä välitä ollenkaan todistuksia Kelaan ja jotkut välittävät vain tiettyjä todistuksia. Sähköisesti välitettävien todistusten määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti, mikä entisestään helpottaa asiakkaan asiointia Kelassa ja vähentää paperitöitä.

Jos tietyn todistuksen tai lausunnon sähköinen hyödyntäminen ei ole vielä mahdollista omassa terveydenhuollon yksikössä, voi tarvittavan todistuksen tiedot toimittaa Kelaan tai Traficomiin perinteisesti paperisena.

Kalaan on päästävä

Vehmersalmella asuvalle Arvo Soiniselle ajokortti on tarpeen, sillä ajoja kertyy. Kolme kertaa viikossa tulee käytyä Kuopion keskustassa, jonne on matkaa 30 kilometriä.

– Olen laskeskellut ajaneeni autolla kolme miljoonaa kilometriä. Esimerkiksi ennen koronaa kävin 46 vuoden ajan kahdesti vuodessa kalassa Norjassa: siitä kertyi jo 10 000 kilometriä per vuosi. Olen kalastanut Norjassa yhteensä yli vuoden elämästäni.

Talvisin Soininen aikoo käydä pilkillä niin kauan kuin jalka nousee hangessa.

– Kalareissujen ja kaupunkiajojen vuoksi oli mukava yllätys, että ajokortin uusiminen sujui niin hyvin. Ei tarvinnut mennä toimistoille täyttämään papereita. Itse maksan kaikki laskut netissä, eikä sähköisen ajokorttihakemuksen tekeminen ollut sen vaivalloisempaa.

Lisätietoja sähköisistä todistuksista