Sisältöjulkaisija

Tule mukaan keskustelemaan lääkehoidosta!

Blogi - Kansalaiset Kirjoitettu 10.03.2022 Kaikki blogit

Valtakunnallisen Lääkehoidon päivän teema vuonna 2022 on Lääkehoitosi digiajassa. Omakanta on hyvä esimerkki siitä, miten digitaalisuus helpottaa lääkehoitoon liittyvää asiointia.

Reseptien uusiminen on yksi Omakannan suosituimmista toiminnoista. Suomalaiset uusivat vuoden 2021 aikana Omakannassa reseptejään yli 3,4 miljoonaa kertaa.  

Tämä kertoo myös kiinnostuksesta omaa lääkehoitoa kohtaan. Se ilahduttaa asiantuntijaa.  

‒ On tärkeää, että lääkehoito on ajan tasalla 365 päivää vuodesta. Lääkehoidon teemapäivä kannustaa lääkkeiden käyttäjiä tarkastelemaan omaa lääkehoitoaan sekä terveydenhuollon ammattilaisia keskustelemaan aiheesta lääkkeiden käyttäjien kanssa, toteaa opetusproviisori, farmasian tohtori Hanna Kauppinen Itä-Suomen yliopistosta. 


 

Digipalvelut yleistyvät lääkehoidossakin 

Yhä useampi terveydenhuollon palvelu voidaan toteuttaa digitaalisessa ympäristössä. Jopa lääkärin voi tavata etänä. 

Terveydenhuollon ammattilaiset neuvovat ja auttavat tarvittaessa digipalvelujen käytössä. 

Myös monet lääkehoitoon liittyvät asioinnit voidaan tehdä verkossa. Omakanta on tästä hyvä esimerkki. Omakannassa oli vuonna 2021 yli 42 miljoonaa kirjautumista ja 3,8 miljoonaa eri käyttäjää. 

Reseptien uusiminen yksi suosituimmista palveluista 

Omat reseptit ja niiden voimassaolo näkyvät Omakannassa. Reseptit-sivun listasta selviää, paljonko lääkettä on saamatta ja mihin asti lääkemääräys on voimassa. 

Omakannassa voi tarvittaessa lähettää reseptejä koskevan uusimispyynnön. Palvelun käyttäjä valitsee itse uusimispyynnön vastaanottajan. Vastaanottajaksi valitaan ensisijaisesti sama terveydenhuollon yksikkö, jossa hoitoa on aiemmin saanut. 

Omakannan tiedot helpottavat myös keskustelemista itselle määrätyistä lääkkeistä esimerkiksi apteekin ammattilaisten kanssa. 

Lääkitysturvallisuus ennen kaikkea 

Teemapäivän tarkoituksena on myös edistää lääkkeiden järkevää käyttöä. Omakannasta jokainen voi katsoa oman ajantasaisen lääkityksensä. Sieltä voi myös tulostaa yhteenvedon kaikista resepteistä. 

Kauppinen korostaa, ettei ole niin pientä asiaa, etteikö sitä uskaltaisi kysyä joko apteekissa tai lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. 

‒ Terveydenhuollon ammattilainen voi kysyä lääkkeiden käyttäjältä, miten lääkehoito on sujunut ja onko siinä ollut ongelmia. Keskustelemalla moni asia selviää. 

Omakannasta voi katsoa oman ajantasaisen lääkityksensä. 

Kauppisen mukaan lääkkeen käyttäjä on avainroolissa. Hän on paras asiantuntija omassa lääkehoidossaan ja siksi hänen pitäisi olla siitä tietoinen. Terveydenhuollon ammattilainen on puolestaan lääkehoitojen asiantuntija ja tukee lääkkeen käyttäjää hoidon onnistumisessa. 

‒ Lääkkeiden käyttäjät tuntevat parhaiten lääkehoitonsa vaikutukset. Säännöllinen seuranta on tärkeää, jotta lääkkeiden teho ja turvallisuus toteutuvat. On hyvä tietää hoitonsa tavoitteet, kuten vaikkapa diabeteksessa verensokerin tavoitearvot. 
 
Ajantasainen lääkityslista edistää turvallisuutta. Kaikilla hoitoon osallistuvilla pitäisi olla tieto potilaan tai asiakkaan lääkityksestä. Kun nähdään, mitä lääkkeitä on käytössä, vältytään haitallisilta yhteisvaikutuksilta. 

Kanta-lääkityslista otetaan käyttöön Kanta-palveluissa vaiheittain. Siinä näkyvät kaikki henkilölle määrätyt lääkkeet sekä hänen omatoimisesti käyttämänsä lääkkeet. 

Asiantuntijaluentoja ja keskusteluja 

Valtakunnallinen webinaari Lääkehoidon päivän vuoden teemasta järjestetään 17.3. klo 13–15. Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja ja vuorovaikutteisia keskusteluja. Tilaisuus on avoin kaikille lääkkeiden käyttäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille. 

Kauppinen kannustaa kaikkia osallistumaan Lääkehoidon päivään. 

‒ Lääkkeiden käyttäjät ovat parhaita asiantuntijoita siinä, miten lääkehoito onnistuu omassa arjessa tai omassa digitaalisessa arjessa. 

Lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä järjestetään maaliskuussa 2022 jo 11. kerran. Lääkehoidon päivän suunnittelusta vastaa Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto. 

Tutustu Lääkehoidon päivän webinaariohjelmaan (superliitto.fi) 

 

Lue lisää 

 
Resepti-palvelu Kanta-palveluissa