Asset Publisher

Lähdössä matkalle − ota koronatodistus mukaan!

Blog Written on 17.5.2022 All blogs

Vaikka pandemia osoittaisi hiipumisen merkkejä, koronatodistus voi olla matkalla yhtä tärkeä asiakirja kuin passi. Lue reissuun lähtijän vinkit!

Mikä on käytäntö kohdemaassa?

Ota selvää matkakohteesi tilanteesta, sillä perillä voidaan vaatia koronatodistusta. Käytännöt vaihtelevat maakohtaisesti. Euroopan maiden ajantasaiset vaatimukset löydät sivulta reopen.europa.eu.

Tarkista maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta Euroopan ulkopuolella. Ennen matkaa kannattaa tarkistaa myös lentoyhtiöiden ja muiden liikennöitsijöiden ohjeet sekä kauttakulkumaiden rajoitukset.

Pidä todistus aina mukana

Matkustaessa voit käyttää rokotustodistusta, sairastamistodistusta tai negatiivista testitulosta. Eri todistuksilla on erilaiset voimassaoloajat. Ota aina mukaan uusin todistus. EU:n koronatodistus hyväksytään EU:ssa ja noin 40 maassa EU:n ulkopuolella.

Koronatodistus on hyvä pitää toistaiseksi aina reissussa mukana, sillä määräykset voivat yhtäkkiä myös muuttua.

Koronatodistukset ja reseptit löydät Omakannasta

Omakannassa voit katsoa todistustesi voimassaolon. Kolmen koronarokotteen todistus on voimassa toistaiseksi. Aikuisilla kahden rokotteen todistus on voimassa 270 päivää eli yhdeksän kuukautta ja alle 18-vuotiailla toistaiseksi.

Koronan sairastamistodistus on voimassa 180 päivää eli kuusi kuukautta. Sen saat terveydenhuollon varmistamasta pikatestituloksesta tai laboratoriovarmennetusta PCR-testistä.

Omakannassa voit tarkistaa myös reseptiesi voimassaolon. Ulkomailla lääkkeitä voi ostaa sähköisellä reseptillä Virosta, Kroatiasta ja Portugalista.

Ulkomaanmatkaa varten voit pyytää lääkkeen määrääjältä tai apteekista resepteistäsi allekirjoitetun englanninkielisen yhteenvetotulosteen. Sillä voit tarvittaessa todistaa esimerkiksi tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi.

Käy testissä, jos sitä vaaditaan

Jotkut maat voivat vaatia rokotustodistuksen lisäksi myös negatiivisen koronatestituloksen. Terveydenhuollon tekemä negatiivinen pikatestitulos on voimassa 48 tuntia ja PCR-testi 72 tuntia näytteenoton jälkeen. Ota testitulos mukaasi matkalle.

Lataa tai tulosta todistus Omakannasta

Kirjaudu Omakantaan ja valitse vasemmalta valikosta kohta Koronatodistus. Avaa todistus painamalla pdf-linkkiä.

Tallenna pdf-tiedosto puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Jos todistus puuttuu Omakannasta tai siinä on virhe, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.  

Lue lisää