Sisältöjulkaisija

5 vinkkiä: Omakanta auttaa kun asioit neuvolassa

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 14.12.2022 Kaikki artikkelit

Omakanta on kätevä arjen apu myös neuvolaikäisten lasten vanhemmille ja raskaana oleville.

Omakanta helpottaa lapsiperheen arkea ja varmistaa lapsesi hyvän hoidon. Omakannasta voit esimerkiksi tarkistaa, mitä neuvolakäynnillä sovittiinkaan ja varmistaa, että kaikki lastasi hoitavat terveysalan toimijat saavat tämän hoitoon liittyvät oleelliset tiedot.

1. Voit tarkistaa neuvolakäynnin tiedot jälkikäteen Omakannasta

Vaikka neuvolakäynnillä ajatus harhailisi huonojen yöunien tai vauvan itkun takia, voit kerrata käynnin tietoja jälkikäteen kirjautumalla Omakantaan.

– Omakannassa ei ole samanlaista vakiopohjaa kuin neuvolakortissa, johon kirjataan aina samat tiedot joka käynniltä, eikä Omakanta myöskään korvaa neuvolakorttia. Omakanta näyttää neuvolakäynnistä kirjatut tiedot asiakkaan tilanteen mukaan, sanoo Kelan Kanta-palveluiden liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos.

2. Voit hoitaa lapsesi asioita Omakannassa ja katsoa vaikka neuvolakäynnin tiedot, jos et itse ollut mukana käynnillä

Kumpikin huoltaja voi hoitaa neuvolaikäisen lapsensa asioita sähköisesti. Kun kirjaudut Omakantaan, sivun yläosassa näkyy linkki ”Toisen puolesta asiointi”. Siitä pääset valitsemaan sen lapsen, jonka tietoja haluaa katsella.

Lapsen puolesta asiointi perustuu huoltajuuteen. Jos lapsesi on yhteishuollossa, molemmat vanhemmat pääsevät hoitamaan lapsen asioita Omakannassa myös silloin, kun vanhemmat asuvat eri osoitteessa. Myös lapsen vanhempi, jolla on tiedonsaantioikeus mutta ei huoltajuutta, voi katsella lapsen tietoja Omakannassa.

Omakanta tarkistaa asiointioikeudet väestötietojärjestelmään kirjatuista tiedoista.

3. Voit uusia lapsesi reseptin ja katsoa tämän laboratoriotulokset Omakannasta

Lapsen lääkemääräykset on helppo uusia Omakannan kautta. Osoita reseptin uusimispyyntö sille terveydenhuollon yksikölle, joka vastaa lapsesi hoidosta. Myös lapsen laboratoriotulokset selviävät kätevästi Omakannasta.

4. Lapsesi tiedot Kanta-palveluissa varmistavat tämän hyvän hoidon

Lapsen tietojen tallentaminen Kanta-palveluihin mahdollistaa, että kaikki lastasi hoitavat tahot saavat hänen terveydestään oleelliset tiedot. Kun annat lapsen puolesta luvan potilastietojen luovuttamiseen, tiedot näkyvät kaikissa lasta hoitavissa yksiköissä. 

– Käytännössä tämä mahdollistaa sen, että neuvolan tekemät kirjaukset näkyvät esimerkiksi terveysasemalla. Samoin jos edessä on muutto toiselle hyvinvointialueelle, uudella kotipaikkakunnalla päästään käsiksi aiempiin tietoihin, Holmroos kertoo.

Luovutusluvan voi antaa Omakannassa tai asioidessa terveydenhuollossa.

5. Jos olet raskaana, Omakantaan tallentuvat myös raskauteen liittyvät todistukset

Omakantaan tallennetaan myös raskauteen liittyvät todistukset, kuten todistus raskaudesta ja jälkitarkastuksesta. Ne näkyvät Omakannassa vain äidille.

Osa terveydenhuollon yksiköistä voi välittää raskauteen liittyviä todistuksia Kelaan sähköisesti. Tällöin sinun ei itse tarvitse erikseen toimittaa todistustaan Kelaan. Kysy omasta neuvolastasi, onko heillä mahdollisuus sähköiseen välittämiseen.