Sisältöjulkaisija

Mitä kaikkea Kanta on?

Artikkeli Kirjoitettu 27.6.2022 Kaikki artikkelit

Mitä eroa on Kannalla ja OmaKannalla? OmaKanta on kansalaisen näkymä omiin terveys- ja hyvinvointitietoihin ja osa valtakunnallisia Kanta-palveluja, joita kehitetään koko ajan yhteistyössä käyttäjien kanssa.

Kanta tuottaa digitaalisia palveluja, jotka hyödyttävät kansalaisia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita. Kanta kokoaa tiedot useista kymmenistä eri potilastietojärjestelmistä sekä julkisesta että yksityisestä terveydenhuollosta.

Kuvassa Kannan ja Omakannan toimintoja symboloivia ikoneja

Kanta-palvelujen avulla potilas- ja asiakastiedot liikkuvat sujuvasti sosiaali- ja terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten välillä. Tällä hetkellä Kannan palvelukokonaisuus sisältää muun muassa reseptitiedot, potilastiedot ja sosiaalipalvelujen tiedot. OmaKannasta käyttäjä näkee kaikki terveydenhuollon heistä Kanta-palveluihin tallentamat potilastiedot.

Kanta-palvelujen avulla potilas- ja asiakastiedot liikkuvat sujuvasti sosiaali- ja terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten välillä.

Kaikki reseptit määrätään ja toimitetaan Kanta-palvelujen kautta. Kanta-palvelujen Lääketietokanta sisältää lääkkeen määräämiseen ja toimittamiseen liittyvät tiedot lääkkeestä, hinnasta ja korvattavuudesta sekä vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.

Terveydenhuollon ammattilaisten kirjoittamat todistukset ja lausunnot voidaan välittää Kanta-palvelujen avulla sähköisesti Kelaan etuuskäsittelyä varten.

OmaKannassa näet omat terveystietosi ja reseptisi

OmaKanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Tietoja kirjaavat niin julkinen ja yksityinen terveydenhuolto kuin työterveyshuolto. Vuonna 2021 OmaKantaa käytti 92 prosenttia työikäisistä ja 63 prosenttia ikäihmisistä.

OmaKannasta löydät muun muassa reseptisi, hoitoosi liittyvät kirjaukset, EU:n koronatodistukset sekä laboratorio- ja röntgentutkimukset. Tulevaisuudessa OmaKannasta löytyvät myös sosiaalipalvelujen tiedot. Siellä voi yhä laajemmin hyödyntää myös itse tallentamiaan hyvinvointitietoja.

OmaKannassa voit muun muassa pyytää reseptin uusimista ja lisätä hoito- ja elinluovutustahtosi. Lisäksi voit asioida alaikäisen lapsesi puolesta. Toisen aikuisen puolesta asiointi onnistuu Suomi.fi-valtuutuksen avulla.

Kanta-palvelujen käyttö on turvallista

Kanta-palveluiden avulla tietojasi käsitellään luotettavasti ja turvallisesti. Tiedot on suojattu hyvin, joten kukaan ulkopuolinen ei voi niitä nähdä.

Kanta-palvelut edistävät hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta. Tietosi ovat aina ajantasaisina käytettävissä hoitotilanteessa. Sujuva tiedonkulku terveydenhuollossa mahdollistaa paremman hoidon.

Kanta laajenee ja monipuolistuu, kun asiakkaiden tarpeet ja lainsäädäntö kehittyvät.  Palveluja kehitetään yhteistyössä käyttäjien kanssa.

Lue lisää