Sisältöjulkaisija

Miten uusin reseptini OmaKannassa?

Artikkeli - Kansalaiset Kirjoitettu 24.2.2022 Kaikki artikkelit

Jos lääkkeet alkavat olla lopussa, reseptin uusimispyyntö kannattaa tehdä OmaKannassa. Uusiminen onnistuu helposti ja nopeasti.

OmaKannan asiakkuusvastaavan Mirva Nättiaho-Rönnholmin mukaan reseptien uusiminen on yksi suosituimmista toiminnoista OmaKannassa.

‒ OmaKantaa käyttävät kaikenikäiset, ja reseptin uusimispalvelun suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Vuoden 2021 loppuun mennessä uusimispyyntöjä oli tehty jo yli 3,4 miljoonaa. Vuonna 2020 luku oli hieman päälle kolme miljoonaa.

Nuori nainen ja vanhempi mies katsovat tietokonetta
Miten voin uusia reseptin OmaKannassa? 

Ensin pitää kirjautua OmaKantaan, jota on suositeltavaa käyttää esimerkiksi Firefoxilla tai Chromella. Kirjautumisen jälkeen vasemmassa reunassa on kohta Reseptit. Kun klikkaat sen auki, samalla näet koko lääkelistasi. Reseptien uusiminen on kahdessa kohdassa – joko OmaKannan sivupalkissa tai lääkelistan yläpuolella.

Lääkelistasta voit ruksia lääkkeet, jotka haluat uusittavan, ja jatka sivulle Uusimispyyntöjen lähettäminen.

Mistä tietää, että lääke on loppumassa tai resepti vanhenemassa?

Jos haluat tarkastella kaikkia lääkemääräyksiäsi, näet ne Reseptit-sivulta. Listasta selviää, paljonko lääkettä on saamatta ja mihin asti resepti on voimassa.

Voit katsoa reseptejäsi valitsemasi ajankohdan mukaan. Näet reseptit, joista uusimispyyntö on tehty, joissa lääkettä on saamatta tai jotka ovat voimassa enää kaksi kuukautta. Jälkimmäisessä tapauksessa päivämäärä näkyy punaisella.

Kun klikkaat sinisellä merkittyä ja alleviivattua lääkkeen päivämäärää, näet reseptin tarkemmat tiedot. Siellä myös lukee, voiko reseptin uusia. Jos pienen pallon sisällä on kysymysmerkki, sitä klikkaamalla pystyy päättelemään, pitääkö uusiminen hoitaa vastaanotolla.

Mitä reseptejä ei voi lähettää uusittavaksi?

Tavallisia lääkekuureja, kuten antibiootteja, tai puhelinreseptejä ei voi uusia OmaKannan kautta. Jos uusiminen on jo kerran hylätty, ei kannata kokeilla enää uudelleen. Myöskään erityislupavalmisteita ja annosjakelulääkeitä ei uusita.

Jos et ole vielä kertaakaan ostanut kyseistä lääkettä, ei sitä voi uusiakaan. Esimerkiksi jos lääke on määrätty yli 28 kuukautta sitten, on hankittava uusi lääkemääräys.

Ruksi uusittavat lääkkeet ja klikkaa Jatka-painiketta. OmaKanta ehdottaa uusimispyynnön vastaanottajiksi niitä terveydenhuollon yksiköitä, jotka ovat määränneet sinulle aiemmin reseptejä. Jotta lääkäri voi uusia reseptin, kyseiseen terveydenhuollon yksikköön on oltava hoitosuhde eli hoitosi tulee olla tuttua reseptin uusijalle.

Jotta lääkäri voi uusia reseptin, kyseiseen terveydenhuollon yksikköön on oltava hoitosuhde eli hoitosi tulee olla tuttua reseptin uusijalle.

Paina lopuksi Lähetä.

Jos olet vaihtanut paikkakuntaa, OmaKanta ei vielä osaa tarjota uuden paikkakunnan terveysasemaa eikä uusiminen onnistu. Ensin tietosi on saatava uuden kunnan järjestelmiin. Se vaatii vastaanotolla käynnin.

Milloin reseptit on uusittu?

Terveydenhuollolla on noin kahdeksan vuorokautta aikaa uusia resepti, ja usein se tapahtuu nopeamminkin. Kun tieto uusimisesta on tullut, voit noutaa lääkkeen apteekista.

Kannattaa kirjoittaa uusimispyyntöjen lähettämissivulle matkapuhelinnumero. Tällöin saat tekstiviestillä tiedon, jos resepti on uusittu. Muussa tapauksessa tieto selviää OmaKannasta.

Puhelinnumero pitää lisätä sivulle jokaisella kerralla, sillä OmaKanta ei tallenna numeroita. Tämä johtuu siitä, ettei vahingossa kirjoitettu väärä numero jää muistiin ikuisiksi ajoiksi. Jos tieto reseptin uusimisesta menee väärään paikkaan, siitä ei ole haittaa. Viestissä ei ole henkilötietoja.

Jos et saa tietoa reseptin uusimisesta tekstiviestillä, tilanne kannattaa aina tarkistaa OmaKannasta. Lääke voi löytyä sieltä ja olla haettavissa apteekista. Näin voi käydä, jos lääkäri ei ole uusinut vanhaa reseptiä, vaan on päättänyt kirjoittaa samasta lääkkeestä uuden reseptin. Uudelleen kirjoitetusta reseptistä ei tule ilmoitusta tekstiviestillä.

Lue lisää

OmaKannasta näet omat terveystietosi: www.kanta.fi/omakanta